Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Wie is rechthebbende op het graf na overlijden?


22 december 2003

Vraag nummer: 2758  (oude nummer: 3624)

Geachte heer,

In een zaak die ik behandel zit ik met het volgende probleem, namelijk wie de rechthebbende van het grafrecht is nadat de rechthebbende van het grafrecht is overleden.

De situatie is als volgt. De moeder van mijn cliente is hertrouwd met de heer B. In 1992 overlijdt de moeder en de heer B. is rechthebbende van het grafrecht. Na het overlijden van de moeder hertrouwt meneer B. met mevrouw C. In 2002 overlijdt de heer B. Nu speelt net in 2002 de kwestie met het verlengen van het grafrecht. De kerkhofcommissie zegt een brief te hebben gestuurd naar (de schoonschoon van) mevrouw C , over het grafrecht van de moeder van cliente.

Klopt het dat de kerkhofcommissie dit naar mevrouw C. heeft gestuurd? Is mevrouw C. als rechthebbende aan te merken?

Kan mijn cliente als mevrouw C. is aan te merken als rechthebbende nu om verlenging van het grafrecht vragen. Het is dan immers een rare situatie dat mevrouw C. werkelijk helemaal niets met de moeder van mijn cliente van doen heeft.

Ik hoor graag nader van u.

met vriendelijke groet,

Ineke Verhagen

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Of in dit geval het grafrecht IS overgeschreven op naam van mevrouw C, weet ik natuurlijk niet. Maar het kan inderdaad wel zo gegaan zijn, zoals beschreven is. Inderdaad is het mogelijk dat een grafrecht op den duur in handen komt van personen die geen enkele relatie met de aldaar begraven overledene(n) heeft.
Als mevrouw C na het overlijden van de heer B om overboeking op haar naam heeft gevraagd, is zij rechtmatig rechthebbende.

In een geval als dit speelt natuurlijk ook heel feitelijk de vraag wat mevrouw C met dat graf wil. Als ik mevrouw C was en in het graf ligt mevrouw A en de dochter van mevrouw A zou graag dat graf hebben, dan zou ik het onmiddellijk geven. Want ik heb er niets aan en verlenging kost mij geld. Maar als in dit graf ook meneer B begraven is, ligt de situatie anders. Daar hoor ik u niet over.

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek > Reportages.
Zoals de Promo Serie Begraven en Begraafplaatsen


Of kijkersvragen zoals over de nieuwe wettelijke regeling voor het eigendom van grafmonumenten per 1 maart 2011:

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >