Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Tussentijds overnemen grafrecht


1 januari 2010

Vraag nummer: 7178  (oude nummer: 14709)

Geachte heer van der Putten,

Mijn vraag gaat over het tussentijds overnemen van grafrechten. Mijn eerste vader is overleden en begraven in een eigen graf. Mijn moeder is hertrouwd, maar helaas is haar tweede man ook overleden en in hetzelfde graf begraven. De grafrechten lopen over enkele jaren af. De familie van mijn tweede vader wil nu graag de grafrechten overnemen. Er is geen contact meer tussen beide families. Ik wil graag weten of dit grafrecht kan worden overgenomen door de andere familie voor afloop van de grafrechten. Ook wil ik weten welke rechten ik heb na afloop van de grafrechten.

Met vriendelijke groet,

XX

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Wie heeft nu de grafrechten? U, uw moeder of een ander?

Derden kunnen de grafrechten nooit overnemen zonder schriftelijke toestemming van de huidige rechthebbende van het graf.
Als de grafrechten aflopen, heeft de rechthebbende het recht ze te mogen verlengen. En dat telkens weer opnieuw.
Alleen als de huidige rechthebbende de rechten niet verlengt, kan een ander, zoals iemand uit de familie van uw tweede vader, ze opvragen.
Maar na het overlijden van een rechthebbende kunnen allerlei mensen om de rechten vragen.

Als uw moeder nu de grafrechten heeft, zou u haar nu al kunnen vragen of u ze van haar mag overnemen. Na haar overlijden zijn ze 'vogelvrij' en kunnen ook leden van de andere familie ze overnemen. U voorkomt dat door dat nu al bij haar leven te regelen. En om, als zij dat niet wil, onmiddellijk na haar overlijden de rechten bij de begraafplaats schriftelijk aan te vragen. En met 'onmiddellijk' bedoel ik liefst nog dezelfde dag per aangetekend schrijven. Of als het in het weekeinde valt en het postkantoor gesloten is, om het per fax of e-mail te doen. Het moet in ieder geval zeker zijn dat u het als eerste vraagt.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >