Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Overschrijving eigen graven


11 mei 2009

Vraag nummer: 6510  (oude nummer: 12982)

Geachte heer Van der Putten,
Mag bij overschrijving van eigen graven de vestigingsdatum gewijzigd worden? Lijkt mij van niet, de datum is toch een essentieel punt van de gesloten overeenkomst?
Dank voor Uw reactie en vriendelijke groet.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De overschrijving van rechten houdt alleen in dat de rechten van persoon A op persoon B overgaan. Bij het overschrijven van grafrechten is de datum van vestiging van de rechten nooit een item. Er wordt hooguit voor de duidelijkheid nog eens bevestigd wanneer de rechten aflopen.

Maar ik neem aan dat uw vraag een andere achtergrond heeft, omdat ik enige achtergronden van 'uw casus' ken. In 1937 is in 'uw geval' een nieuwe akte uitgegeven onder een nieuwe verordening en ik vermoed dat uw vraag daar betrekking op heeft. Maar dat is geen overschrijving van grafrechten, maar het her-uitgeven van het graf, aan dezelfde rechthebbende. Inderdaad per een nieuw datum, 1-1-1937, de datum van ingang van de nieuwe verordening. Voor zover ik de casus in het hoofd heb, gebeurde dat onder nagenoeg gelijkblijvende voorwaarden; ik kan me zo snel geen aspect herinneren dat door de heruitgifte voor de rechthebbende nadelig was. Het was meer een codificatie.

Maar de vraag is voorts, stel dat dat wel het geval zou zijn, dat er nadelen waren, wat er dan anno 2009 nog aan te doen zou zijn. Ik denk niets. Het gaat om een publiekrechtelijk besluit, dat al ruim 70 jaar geleden onherroepelijk is geworden. Dan had de rechthebbende in 1937 dat niet moeten accepteren. Hij had toen kunnen protesteren en een rechtszaak kunnen beginnen, maar heeft dat nagelaten.
Voorts is het zo dat de rechten in 1957 vervallen zijn; als dit onterecht was, had de (voormalige) rechthebbende dat in 1957 niet moeten accepteren.
Voorts is de voormalige rechthebbende begin jaren '60 overleden en zijn de rechten niet overgeschreven, zo ze er eventueel toch waren.
Er zijn in de loop der jaren zoveel momenten van verval van rechten geweest, dat het puur theoretisch en zinloos is om te bekijken of de her-uitgifte van 1937 wel correct was.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >