Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Overschrijven grafrecht


14 april 2009

Vraag nummer: 6407  (oude nummer: 12775)

Bij het overlijden van mijn vader heeft mijn moeder een familiegraf gekocht.
Nu mijn moeder is overleden moet een nieuwe rechthebbende worden aangewezen. Wij zijn met 5 kinderen. Hoe kan je waarborgen dat degene die de grafrechten overneemt daar geen gekke dingen mee doet?
Volgens de begraafplaats is het niet mogelijk om de rechten over te schrijven op meerdere personen, bijvoorbeeld de erven.
En wat gebeurt er met de rechten bij overlijden van de nieuwe rechthebbende?
Bij voorbaat dank voor uw reactie.

XX

Antwoord:

Geachte heer,

Men kan nooit met 100% zekerheid waarborgen dat de persoon die de opvolgende rechthebbende wordt, geen 'gekke dingen' met het graf gaat doen.

Begraafplaatsen hebben allemaal de regel dat een graf op naam van 1 persoon moet staan. Dit om te voorkomen dat iedereen naar een ander verwijst als er verplichtingen zijn zoals het betalen van kosten. Bij gemeentelijke begraafplaatsen is het ook nog eens zo dat de kosten belastingen zijn en men kan geen belasting opleggen aan meedere personen samen of tegelijk, alleen aan 1 persoon.

Kinderen kunnen onderling wel afspraken maken en die op papier zetten, bijvoorbeeld de afspraak dat het kind dat rechthebbende is niet zonder overleg iets aan de grafsteen verandert. Maar met zulke onderlinge afspraken heeft een begraafplaatshouder niets te maken. Die heeft alleen te maken met de rechthebbende.

Als u vreest dat een broer of zus mogelijk 'gekke dingen' met het graf gaat doen, is er maar een echte oplossing om dat te voorkomen: zelf als eerste vragen om het grafrecht op uw naam te zetten.

Als de nieuwe rechthebbende overlijdt kan een ander als eerste de grafrechten vragen. Wie het eerst komt, het eerst maalt.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >