Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Begraven op eigen terrein volledig uitsluiten.


1 september 2011

Vraag nummer: 25844

De gemeente Reimerswaal wil in het beleid voor de begraafplaatsen iets opnemen over "begraven op eigen terrein". Is het mogelijk om begraven op eigen terrein volledig uit te sluiten. Laat de wet dit toe? Graag zouden wij voor dinsdag 6 september 2011 een reactie van u ontvangen. Alvast bedankt voor uw medewerking.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Het begraven op eigen terrein volledig uitsluiten, lijkt mij iets dat niet mogelijk is. De wat staat natuurlijke personen en rechtspersonen toe een eigen begraafplaats aan te leggen. Dan kan een gemeente niet zeggen 'Die wet is wel aardig, maar wij blokkeren alle mogelijkheden'. Vergelijk het beleid voor seks-inrichtingen; ook dan kunnen gemeenten niet zeggen het nooit toe te staan.

Het lijkt mij persoonlijk ook niet verstandig om alle mogelijkheden al bij voorbaat volledig uit te sluiten. Je weet nooit welke situatie zich voordoet, waarbij iedereen het opeens wel wenselijk zou vinden.
Wat een gemeente kan doen is een terughoudend beleid vaststellen, waarbij normen worden gehanteerd die mogelijke aanvragen ontmoedigen.
Maar men moet voorzichtig zijn om met het badwater ook niet het kind weg te gooien. Stel dat bijvoorbeeld over enkele decennia een kleine geloofsgemeenschap in de gemeente een eigen begraafplaats (op grond in eigendom) wenst, dan zou dat zo'n groepering ook niet onmogelijk moeten worden gemaakt.

Zie andere vragen in de subrubriek 'Graf/begraafplaats op eigen grond' in de hoofdrubriek 'Begraven'.
Maar pas op met oude vragen: per 1 januari 2010 is de regelgeving over de aanleg van begraafplaatsen gewijzigd.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zie over een graf of een privé begraafplaats op eigen grond ook:

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >