Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Wanneer ruimen graf nadat rechthebbende is overleden?

12 november 2013

Vraag nummer: 36353

Na hoeveel jaren na overlijden van een rechthebbende van een graf mag een gemeentelijke begraafplaats het desbetreffende graf ruimen en in welk wetsartikel staat die termijn beschreven?
Hartelijk dank.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

De wet zegt hier niets over. Een graf hoeft wettelijk enb juridisch gezien namelijk ook helemaal niet geruimd te worden als de rechthebbende is overleden. Maar vaak wordt dit in gemeentelijke verordeningen (en in reglementen van kerkelijke begraafplaatsen) geregeld.

Het is niet zonder meer zo dat een gemeente een graf mag ruimen als de rechthebbende van een graf is overleden. Dat mag alleen als in een beheersverordening voor de begraafplaats staat dat als de rechthebbende is overleden, het graf binnen 6 of 12 maanden moet zijn overgeschreven op een nieuwe rechthebbende. Als dat niet is gebeurd, mag de begraafplaatshouder het graf vervallen verklaren. Als er geen besluit tot vervallen verklaren is geweest (waar belanghebbenden bezwaar tegen hebben kunnen aantekenen), is het grafrecht niet vervallen.
Gemeenten maken vaak de fout te zeggen dat het grafrecht vervallen is, zonder werkelijk een besluit te hebben genomen. Dan kunnen belanghebbenden aanspraak maken op herstel van de situatie of een schadevergoeding.

Als in een beheersverordening of reglement niets is geregeld, kan het overlijden van de rechthebbende nooit tot het ruimen van het graf leiden. Althans niet rechtsgeldig. Voor het (voort)bestaan van een grafrecht is het helemaal niet nodig dat er een rechthebbende is. Het grafrecht is namelijk een zakelijk recht, dat rust op de zaak (het graf) en niet afhankelijk is van een persoon die het recht uitoefent. Als er geen rechthebbende is, moet het recht door de begraafplaatshouder worden gerespecteerd.
Het recht kan door overlijden alleen vervallen als dat in de voorwaarden staat, waaronder het graf uit uitgegeven.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Is bij een uitvaart een uitvaartondernemer verplicht?

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder