Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verlopen grafrechten verlengen?


26 september 2008

Vraag nummer: 5700  (oude nummer: 11331)

Geachter heer Van der Putten,
De graftermijn van een graf is al enkele jaren verstreken (sinds 2000). De gemeente heeft (door een flinke achterstand) de rechthebbende niet aangeschreven en de rechthebbende heeft ook niks van zich laten horen. Al die jaren heeft de gemeente het graf in stand gehouden en onderhouden. De gemeente wil de achterstand wegwerken en geeft de rechthebbende de gelegenheid om de graftermijn te verlengen met 10 jaar. Kan dit met terugwerkende kracht (met toen geldende tarieven) of mag het per 2008? Ik heb ergens gelezen dat verlopen graftermijnen niet meer verlengd kunnen worden, alleen opnieuw uitgegeven en dan voor minimaal 20 of 30 jaar. Is dit correct?
Alvast bedankt voor uw hulp!
Mvg,
Mirella

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De gemeente kan de rechten formeel niet meer verlengen, maar moet het graf als een nieuw graf uitgeven. Als de gemeente daar een beetje mee wil smokkelen, kan ze wel een verlenging aanbieden, maar alleen per 2008 (tot 2018), tegen de tarieven van 2008.
Er is voor de gemeente geen juridische grondslag (meer) om met terugwerkende kracht een tarief te heffen. Dat laten de heffingsverordeningen ook niet toe.

Het is gewoon erg dom van de gemeente om niet tijdig een verlenging aan te bieden, zo loopt ze heel wat inkomsten mis. Maar ja, dat is eigen schuld.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >