Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Onderhoudskosten graf voor onbepaalde tijd; deel 2

19 oktober 2002

Vraag nummer: 1278 (oude nummer: 1623)

Tue May 11 22:14:29 1999

In uw antwoord op de vraag van de onderhoudskosten op een graf voor onbepaalde tijd heeft u aangegeven dat ik de verordening moet bekijken van destijds. Kan ik deze zondermeer opvragen bij de gemeente en zijn zij verplicht om die aan mij ter verstrekken?
Alvast bedankt
H. de Groot jr


Antwoord:

Tue May 11 22:16:34 1999

Geachte heer De Groot,

U kunt inderdaad een verordening opvragen bij de gemeente. Men is verplicht u die inderdaad ook te verstrekken. Ten eerste is het openbare informatie (een verordening is een lokale wet en wetten zijn er om openbaar te zijn, nietwaar?). U kunt een beroep doen op de Wet openbaarheid van bestuur, maar dat is eigenlijk onnodig omdat het recht om het op te vragen niet te discussie zal staan.
U moet er wel vaart achter zetten en vaart in houden; ik ken gemeenten die er vele maanden over doen om een mapje in het archief te zoeken.

Ik zou eerst maar eens de afdeling 'Interne zaken en archief' bellen en zeggen wat u nodig hebt en suggereren dat u het over 1 of 2 dagen komt halen of zo. Wellicht heeft ook de afdeling Begraafplaatsen of de beheerder nog oude exemplaren. Die hoort men eigenlijk bij de hand te hebben omdat men bij oude rechten naar die oude verordeningen moet kijken. Maar ik vrees dat maar heel weinig mensen dat laatste goed beseffen.

Waar u wel rekening mee moet houden, is dat de gemeente voor de afgifte van een oude verordening leges mag vragen (een bepaald bedrag per kopie); sommige gemeenten/ambtenaren doen daar niet moeilijk over omdat het administratief verwerken van een klein bedrag een veelvoud kost van wat het opbrengt en men het dan beter achterwege kan laten.

Zo kreeg ik vandaag van een gemeente uit Noord-Holland een rekening van ƒ2,- voor 2 fotokopieën (die ik niet eens gevraagd had, maar dat terzijde). De rekening was 2 weken geleden aangekondigd bij brief en nu dan verzonden. Alleen al de portokosten van die brief en rekening waren hoger dan ƒ2,-; de administratieve verwerking van de brief, de rekening en de betaling schat ik op minstens ƒ50,-, wellicht is ƒ100,- juister.
Men had het ook voor ƒ0,20 kunnen faxen.

Penny wise en pound foolish, heet het zo mooi. Laat ik het maar beschouwen als een bijdrage aan de werkgelegenheid. U begrijpt dat ik het nogal dom vind om enkele tientjes uit te geven om enkele dubbeltjes te verdienen; maar ik wil alleen maar zeggen dat een verordening dus soms iets kost.

mr W.G.H.M. van der Putten

11 mei 1999

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder