Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Natuurbegraafplaats duurder?


2 september 2004

Vraag nummer: 3292  (oude nummer: 4601)

Is begraven op een natuurbegraafplaats duurder dan op een openbare gemeentebegraafplaats?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Gemiddeld genomen is een natuurbegraafplaats goedkoper. Ik zeg 'gemiddeld' omdat de tarieven van gemeentelijke begraafplaatsen overal verschillen.

Ik kan wel enkele tarieven noemen. De kosten van een graf op een begraafplaats bestaan gewoonlijk uit 'huur' (grafrechten in 'vaktaal') en uit verplichte onderhoudsbijdragen voor het terrein van de begraafplaats. De meest voorkomende termijn van een eigen graf voor 2 of 3 personen is 20 jaar.
Landelijk gezien de gemiddelde kosten bij een gemeente voor een graf voor 20 jaar voor 2 personen is 3.000,-. Dat is huur en onderhoud samen.

Ik ken van 2 natuurbegraafplaatsen tarieven.
De natuurbegraafplaats Westerwold te Hoog Soeren op de Veluwe geeft graven alleen uit voor onbepaalde tijd. De kosten van een 1 of 2-persoons graf zijn dit jaar EUR 6.000,- en voor een 3-persoons 6.250,-. Als je 'onbepaalde tijd' (eeuwig) vergelijkt met 20 jaar en het is slechts 2 keer zo duur, dan is de natuurbegraafplaats goedkoper als je een graf van 20 jaar nog eens zou willen verlengen.
De natuurbegraafplaats Bergerbos (www.natuurbegraafplaats.nl) in St. Odiliënberg in Noord-Limburg geeft graven uit voor verschillende termijnen: 20, 50 en 100 jaar. Een twee-persoons familiegraf voor 20 jaar kost 1.200,- huur en 800,- afkoop onderhoud, dus samen 2.000,-. Dat is dus 33% goedkoper dan de gemiddelde gemeentelijke begraafplaats. Langere termijnen zijn relatief nóg goekdoper.
Mijn conclusie is dat natuurbegraafplaatsen goedkoper zijn dan gemeentelijke begraafplaatsen.

Er is nog een punt. De meeste mensen willen een monument op een graf; de meeste begraafplaatsen stellen het verplicht. Op een traditionele begraafplaats zit men meestal vast aan een traditioneel grafmonument. Dat komt al snel op zo'n 2.000,- voor een eenvoudige staande steen en 3.000,- voor een liggende zerk. Op een natuurbegraafplaats is men echter niet verplicht om een monument te plaatsen en kan men kiezen voor een zwerfkei (vaak goedkoper dan 200,-) of een zelf gemaakt gedenkteken. Daar kan men vaak veel goedkoper mee uit zijn.
Als je dit aspect er bij betrekt, kan een graf op een natuurbegraafplaats dus véél goedkoper zijn.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >