Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grafrechten betalen + kosten van de toekomstige ruiming van het graf


10 januari 2018

Vraag nummer: 53334

de moeder van mijn vriendin , is tien jaar geleden gestorven , krijgen nu bericht dat we moeten betalen voor verlenging en tevens is er bij berekend het bedrag voor ruiming eventueel , maar is dat niet al er bij berekend met de grafkosten toen ze overleed hoogachtend w schenkhof

Antwoord:

Geachte heer,

Of er tien jaar geleden al kosten voor de ruiming van het graf zijn betaald, moet uw vriendin kunnen zien op de rekening van destijds.(*)

Er zijn niet zo veel begraafplaatsen die kosten voor de ruiming van een graf in rekening brengen. Meestal zijn het RK begraafplaatsen. Veel van de RK begraafplaatsen die zulke kosten in rekening brengen handelen daarmee in strijd met het eigen beheersreglement, omdat daar vaak in staat dat de grafrechten ook de kosten van ruiming van het graf omvatten. Of dat in dit geval ook zo is, weet ik niet en kan ik niet nakijken, omdat u niet schreef om welke begraafplaats het gaat.

Als het zo is dat dit 10 jaar geleden in het reglement stond, kan men nu geen aparte kosten meer heffen. Dan kan uw vriendin dus bezwaar maken tegen de kosten. Als de begraafplaats dat bezwaar niet honoreert, kan uw vriendin - als deze begraafplaats lid is van de Landelijke Organisatie van begraafplaatsen (LOB) - vervolgens (gratis) een klacht indienen bij de Ombudsman uitvaartwezen. Voor de procedure en mogelijkheden verwijs is naar de site www.Ombudsmanuitvaartwezen.nl.

Een ander punt is of de begraafplaatshouder wel gerechtigd is om kosten te laten betalen waarvan niet zeker is dat die kosten ooit ontstaan. Als uw vriendin en later andere nabestaanden dit graf altijd verlengen, tot op het moment dat de begraafplaats wordt opgeheven, zijn er nooit kosten voor de ruiming van het graf. Het is een goed economisch principe dat men kosten alleen in rekening mag brengen op het moment dat die kosten er zijn. Dat is ook een bezwaar dat kan worden aangevoerd bij de Ombudsman uitvaartwezen.

Als de begraafplaats niet is aangesloten bij de LOB, en in het oude reglement staat inderdaad dat de kosten inclusief ruiming waren, kan uw vriendin die kosten gewoon niet betalen. Als de begraafplaats ze wil innen, moet ze naar de kantonrechter, maar daar kan ze niet aantonen om er recht op te hebben. Want u hebt gelijk, dat nu niet nogmaals voor de kosten van ruiming betaald hoeft te worden als die kosten 10 jaar geleden al in het tarief zaten.

(*) Ik adviseer iedereen die een graf aanschaft, altijd alle rekeningen en zaken als de grafakte en het reglement van de begraafplaats goed en lang te bewaren. Dit is bijvoorbeeld zo'n zaak waar dat erg zinvol was.

Zie andere vragen over de kosten van ruiming van een graf(monument), zoals het uitgebreide antwoord op vraag nummer 7715 'Graf opzeggen / kosten ruimen grafmonument' in de lijst van Meest gestelde vragen van de Juridische adviesrubriek van Uitvaart.nl.
Vergelijk ook vraag nummer 51664 'Kosten verwijderen grafsteen einde huurperiode'.
En vele andere vragen, zoals 'Kosten verwijderen grafsteen einde huurperiode in de subrubriek 'Grafsteen / monument' of 'Ruiming van een graf betalen? (door willekeurige nabestaande)' in de subrubriek 'Graf ruimen / ruiming begraafplaats'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Een goedkope maar waardige begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE