Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Eeuwigdurend graf Cothen ruimen; mag dat?


10 oktober 2020

Vraag nummer: 61709

Mijn vader in heeft in eind 1983 een eeuwig durende graf gekocht op de begraafplaats van de hervormde gemeente Cothen daar mochten alleen mensen begraven worden die lid waren van die kerk mijn vader was in Cothen geboren gedoopt en heeft belijdenis gedaan dus kwam in aanmerking voor zo'n graf omdat in de plaats waar woonde werden de graven na 25 geruimd en hij wilde niet dat zijn botten op een brandstapel gegooud werden dus hij kreeg de gelegenheid om.zon te kopen b
Mijn vraag dit kan dan toch niet zomaar geruimd worden

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Eeuwigdurende graven bestaan niet in Nederland, althans niet op gemeentelijke en kerkelijke begraafplaatsen (met uitzondering van geheel Joodse en geheel Islamitische begraafplaatsen, maar daar gaat het niet om grafRECHT, maar om grafRUST). Op de begraafplaats van de hervormde gemeente Cothen bestaan die ook niet.
Wat echter waarschijnlijk is, is dat het in Cothen gaat om een 'graf voor onbepaalde tijd'. Zo'n graf is ook voor een heel lange termijn en wordt in de volksmond ook wel als 'eeuwig durend' aangeduid. Dat komt wel vaker voor, met name op protestantse begraafplaatsen of in gemeenten met een overwegend protestantse bevolking. In het zuiden van het land komt het heel weinig voor.

Een 'graf voor onbepaalde tijd' mag inderdaad niet 'zomaar' geruimd worden. Tenzij zich bepaalde feiten of omstandigheden voordoen waardoor dat wel mag. Bijvoorbeeld als geen verplichte onderhoudsrechten worden betaald. Of omdat de rechthebbende overleden is en zich geen nieuwe rechthebbende gemeld heeft. Of omdat het graf sterk verwaarloosd is en het niet wordt opgeknapt. Dat kunnen redenen zijn waardoor het grafrecht kan eindigen en waarom dan het graf geruimd kan worden.

Uw vraag bevat niet de gegevens die nodig zijn om haar beantwoorden. U schrijft dat het 'zomaar' zou gebeuren. Maar dat is niet zo waarschijnlijk. Waarschijnlijk is dat er wel een reden is. Welke reden(en) heeft het bestuur van de begraafplaats in Cothen aangevoerd? Helaas schrijft u dat niet.

Alles begint natuurlijk met de vraag of het grafrecht wel bestaat. Heeft uw vader een bewijs, of hebt u een bewijs dat uw vader een graf gekocht heeft en wat de rechten op dat graf inhielden? En wat staat daar dan in?

Vervolgens is het de vraag waarom men het graf zou willen ruimen. Als u niet schrijft wat de reden is, kan ik daar ook geen advies over geven. Als u de reden niet kent, moet u er de begraafplaatsadministratie naar vragen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Naschrift:
Ik heb in mijn archief nog tarieflijsten van deze begraafplaats uit 1978 en 1986 gevonden. De lijst uit 1978 was hoogstwaarschijnlijk in 1983 nog geldig. In 1978 kostte bijvoorbeeld een 2-persoons graf voor 25 jaar 450 gulden en in 1986 500 gulden. Kerkelijke begraafplaatsen werken vaak met 'makkelijke ronde bedragen', die ze eens in de zoveel tijd herzien en niet met jaarlijkse verhogingen van een paar gulden en een paar dubbeltjes.
Ik kan in die tarieflijsten inderdaad lezen dat ook graven ter beschikking werden gesteld aan mensen van buiten de gemeente, tegen een verhoogd tarief (in 1978 950 gulden en in 1986 1.000 gulden). Er werden in die periode echter alleen graven voor 25 jaar uitgegeven; dat staat er telkens duidelijk bij. Op de tarieflijsten staan geen graven voor onbepaalde tijd of een andere termijn dan 25 jaar.
Dus mij is niet duidelijk hoe u kunt stellen dat in 1983 een eeuwig durend graf is gekocht. U moet dan schriftelijk bewijs hebben in de vorm van een grafakte of overeenkomst, met een kwitantie met een duidelijk ander tarief dan dat voor een eigen graf voor 25 jaar.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >