Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Bijdrage ruimingskosten en knetelgraf (als niet-rechthebbende van het graf)


4 februari 2018

Vraag nummer: 53649

Graf van mijn ouders is van 1998 en door mij is doorgegeven dat het geruimd kan worden in 2018. In 1999 is vastgesteld dat er hiervoor ruimingskosten dienen te worden betaald. Bovendien is er een knetelgraf in 2013 opgericht. D.w.z. dat er ook hiervoor een bijdrage gevraagd wordt. Ik heb noch het contract noch de grafakte noch is bij mij bekend of ik de rechthebbende ben. Er is nooit contact geweest met de grafbeheerder. Na 20 jaar ontvang ik een brief waarop ik genoemd wordt als rechthebbende en de kosten zijn vermeld. Moet ik deze kosten betalen?

Antwoord:

Geachte heer,

Ik neem aan dat u het hebt over een niet-gemeentelijke begraafplaats. Dat kan verschil maken, daarom noem ik het even.

Als u geen rechthebbende van het graf van uw ouders bent, hebt u geen verplichting. De begraafplaats die stelt dat u dat wel bent, zal een door u getekende overeenkomst moeten kunnen tonen. Dat u eventueel in haar administratie als zodanig te boek stond of staat, schept geen juridische verplichting. Iedereen kan wel van alles noteren, maar daarmee is een ander niet gebonden.
De zaak houdt dus al op voor de begraafplaats, als men geen door u getekend stuk kan laten zien.

Maar stel dat u wel rechthebbende zou zijn, dan is het ook maar de vraag of men u ruimingskosten in rekent mag brengen. Helaas komt het heel regelmatig voor dat vooral kerkelijke begraafplaatsen kosten in rekening brengen, waartoe geen verplichting bestaat. In uw geval kan ik het niet beoordelen, omdat u niet schreef om welke begraafplaats het ging en ik geen (door beide partijen getekende) afschrift van de akte of overeenkomst van uitgifte van het graf van uw ouders gezien heb.

Zie het uitgebreide antwoord op vraag nummer 7715 'Graf opzeggen / kosten ruimen grafmonument' in de lijst van Meest gestelde vragen van de Juridische adviesrubriek van Uitvaart.nl.
Vergelijk ook vraag nummer 51664 'Kosten verwijderen grafsteen einde huurperiode'.
En vele andere vragen, zoals 'Kosten verwijderen grafsteen einde huurperiode' in de subrubriek 'Grafsteen / monument' of 'Ruiming van een graf betalen? (door willekeurige nabestaande)' in de subrubriek 'Graf ruimen / ruiming begraafplaats'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals bijvoorbeeld: Mag je samen met je huisdier worden begraven?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE