Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Aankoop graf fiscaal aftrekbaar? (onder welke voorwaarden)


18 november 2008

Vraag nummer: 5882  (oude nummer: 11748)

Geachte heer/mevrouw,
Wij zijn voornemens om zelf een graf te kopen voor onbepaalde tijd.
In 2008 zijn mijn inziens deze kosten nog voor de belastingdienst aftrekbaar.
Heb ik voor de belastingdienst voldoende om de aankoop rekening van het graf van de gemeente te overleggen.
Of is het verstandiger om een storting t.b.v. uitvaartpolis aan te schaffen.
Met vriendelijke groet,
XX

Antwoord:

Geachte heer,

De aankoop van een graf bij leven moet, wil deze aankoop fiscaal aftrekbaar zijn, in beginsel aan dezelfde voorwaarden voldoen als een storting voor een uitvaartpolis.
Aftrek is alleen mogelijk als:
- de overeenkomst de voorwaarde bevat dat afkoop, vervreemding of verpanding niet mogelijk is; én
- de uitkering uitsluitend bestemd is voor betrokkene (en echtgenoot/partner of kinderen); én
- het graf moet bij leven van betrekkene niet overdraagbaar zijn op een ander (nadat betrokkene is overleden kan dat wel; ook kan er later bijvoorbeeld een asbus van een kind worden bijgeplaatst, maar primair moet het graf voor betrokkene bestemd zijn): én
- er overigens voor de verzekerde of zijn erven ook geen reële mogelijkheid bestaat tot teruggave van (een deel van) de premie(s) of aankoopsom.
U hebt niet voldoende aan het overleggen van een rekening van de gemeente of het kerkgenootschap voor het graf. De Belastingdienst eist een overeenkomt waarin deze punten 'luid en duidelijk' zijn opgenomen en begraafplaatshouders kunnen zelf niet aan die eis voldoen, omdat ze afwijken van hun verordeningen. Er is een instantie die hier wel aan voldoet, namelijk Grafzorg Nederland; zij is gespecialiseerd in fiscale aftrek voor verwerving grafrechten (www.grafzorg.nl).

U zou inderdaad ook een storting in een uitvaartpolis kunnen doen, maar zowel het een als het ander lijkt verstandig om te doen. Want naast de kosten van een graf hebt u ook kosten van een begrafenis en vice versa. Wie dit jaar nog wil gebruiken voor fiscale aftrek, doet er verstandig aan om zowel het een als het ander te doen.

In principe zou u een fiscaal aftrekbare polis of koopsom of deposito natuurlijk ook kunnen gebruiken voor de aankoop van een graf en zelfs voor een grafmonument. Dat valt allemaal binnen de mogelijkheden van de Belastingdienst. Maar er is wel een maar. En dat is dat de waarde van een polis of deposito moet worden opgegeven in Box 3 van de Inkomstenbelasting, als zij boven de grens van 6.590 euro uitkomt. En dat is al snel het geval als u de kosten van een begrafenis en een graf in een deposito meeneemt. Ook als u twee deposito's neemt voor u en een echtgenoot/partner; de vrijstelling verdubbelt dan tot 13.180 euro. Het nadeel is, als u boven die grens uitkomt, dat u het hele bedrag moet opgeven. Als u bijvoorbeeld een koopsom hebt met een waarde van 14.000 dan moet u niet het verschil van 820 euro opgeven, maar de hele 14.000 euro. Daar betaalt u dan jaar in jaar uit 1,2% rendementsheffing over. Dat is niet aantrekkelijk. U kunt met de waarde beter onder die grens blijven. Want bijvoorbeeld 20 jaar lang 1,2% betalen is toch een kwart waardeverlies!

U moet kijken welke aanbieders hier rekening mee houden en de kosten optimaal voor u verdelen, zodat u niet met Box 3 te maken hebt. Als u al flink op leeftijd bent kunt u redeneren dat het voor een beperkt aantal jaren wel meevalt, maar als u nog relatief jong hebt, ebt uw belastingvoordeel langzaam weg. Dat is jammer. Dan zou ik die grens van 6.590 in het oog houden.

U schrijft een graf graf voor onbepaalde tijd aan te willen schaffen. Het hangt van uw keuze van de begraafplaats af wat de kosten zijn, maar u moet toch al snel denken aan een bedrag van rond 10.000 euro. Dan moet u dat niet stoppen in een koopsom, polis of deposito, maar apart regelen.
Want het aardige van de aparte aankoop van een graf is dat dit niet meetelt in Box 3. Men kan de betaling doen en afspreken dat het graf beschikbaar is op moment van overlijden en de begrafenis. Idem een regeling voor een gedenkteken op het graf.
Als bijvoorbeeld een graf koop voor 10.000 en 2 deposito's stort voor 6.000,- en een regeling treft voor een grafmonument van 3.000,-, hebt u nog aftrek voor 25.000 euro, terwijl u niets hoeft op te geven in Box 3. Dat is een kwestie van uitkijken en bij de juiste aanbieders e.e.a. regelen.

Naschrift:

De wettelijk regels voor fiscale aftrek van de kosten van een uitvaart en van een graf en een grafmonument zijn in 2009 veranderd. Deze kosten zijn niet meer aftrekbaar van de Inkomstenbelasting. Wel van de Erfbelasting.

Het kan echter toch nog steeds fiscaal aantrekkelijk zijn om bij leven een graf te kopen en een deposito te doen voor de uitvaartkosten. Er is namelijk een vrijstelling in box 3 van de Inkomstenbelasting voor dit soort uitvaartdeposito's en -verzekeringen. Dan gaat het om een bedrag van ongeveer 6.500 euro; 13.000 euro voor een echtpaar of anderen met een fiscaal partnerschap.
De deposito's kunnen belastingvrij groeien zolang zij binnen de grens blijven. En de waarde van het deposito is vrijgesteld van de vermogensrendementsheffing van ongeveer 1,5 tot 1,8% per jaar. Als een deposito 2,5 % per jaar groeit en 1,5% belasting wordt bespaard, heb je het in totaal over een rendement van 4%. Kom daar tegenwoordig nog maar eens om.

Naschrift 2 (uit 2020)

Zeker in een tijd dat de banken een negatieve rente geven op spaargeld en de fiscus de wat grotere bedragen vermogen/spaargeld jaarlijks afroomt met 1,5%, wordt een deposito voor uitvaartkosten (mits waardevast) en de aankoop van een eigen graf steeds aantrekkelijker. Het moet dan wel gaan om een graf voor onbepaalde tijd, of een graf waarvan de looptijd op een later moment in kan gaan (dat kan via Grafzorg Nederland, www.grafzorg.nl).
In het laatste geval gaat het om een graf dat u bijvoorbeeld koopt in 2020, maar waarvan de termijn van bijvoorbeeld 20 jaar begint te lopen op het moment van overlijden. In de tussentijd hebt u dan de fiscale vrijstelling van het graf.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >