Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Wat is een algemeen graf?


10 april 2007

Vraag nummer: 4752  (oude nummer: 9155)

Beste meneer v/d Putten,

Wat is eigenlijk een algemeen gaf? Worden hier mensen in begraven die verder geen nabestaanden hebben, (zwervers bijvoorbeeld)?

Vriendelijke groet,

Sandy Wijnands

Antwoord:

Geachte heer,

Een algemeen graf is een graf met een korte looptijd (ligtijd eigenlijk), meestal 10 jaar, waarin personen worden begraven die niet voor een eigen graf kiezen. Het is meestal een 2- of 3-persoons graf, waarin 2 of 3 mensen komen te liggen, die onderling geen enkele band hebben en geheel vreemden van elkaar zijn. Op een algemeen graf wordt geen grafbedekking aangebracht die het hele graf bedekt, zoals met een eigen graf gebeurt, maar 2 of 3 kleine monumentjes. Want iedere familie heeft zijn eigen voorkeuren voor monumenten en teksten of beplanting, net als bij eigen graven. Maar men heeft nu een half of eenderde oppervlak.

Ik kan me uw vraag goed voorstellen, omdat ik weet dat u in het zuiden van het land woont, waar nauwelijks of geen algemene graven voorkomen. Ik kom zelf uit de wijde omgeving van Nijmegen, en had ook nooit van algemene graven gehoord of ze gezien voordat ik er beroepshalve mee te maken kreeg.

Algemene graven zijn in andere delen van het land, vooral in grote en grotere steden, heel gewoon. Het heeft niets te maken met het wel of niet hebben van nabestaanden. Ik heb me bijvoorbeeld laten vertellen dat in een stad als Leiden ongeveer de helft van de bevolking die voor begraven kiest, dan ook voor een algemeen graf kiest. Het heeft geen negatieve klank, men vindt het heel gewoon.
In het zuiden vindt men dat maar vreemd, omdat dan een echtpaar na het overlijden niet in één graf komt te liggen. Maar dat vinden veel mensen in andere regio's dus geen punt. Ook in andere culturen is dat overigens geen punt; Islamieten worden bij voorkeur ook 1 per graf begraven, dus komt een echtpaar ook niet in een graf, tenzij men voor de Nederlandse manier van begraven kiest.

Algemene graven zijn financieel aantrekkelijk omdat ze in de regel een stuk goedkoper zijn dan eigen graven. Dat is logisch, omdat een algemeen graf voor 10 jaar ter beschikking wordt gesteld, en men er meestal 3 overledenen in kwijt kan, terwijl een eigen graf voor minstens 20 jaar wordt uitgegeven en er meestal 2 personen in begraven worden. In theorie zou dan een eigen graf 3 keer zo duur kunnen of moeten zijn, ten opzichte van een algemeen graf.

Zie ook andere vragen in de sub-rubriek 'Algemeen graf'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE