Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Onbekende persoon


7 september 2014

Vraag nummer: 39778

Afgelopen voorjaar is op onze algemene begraafplaats een persoon zonder bekende identiteit begraven. Deze persoon is begraven in een algemeen graf. Na een termijn van 10 jaar worden de graven geruimd.
Mijn vraag is nu wat te doen na deze termijn: mag het stoffelijk overschot dan gewoon geruimd worden en in het verzamelgraf worden geplaatst of dient de gemeente de persoon beschikbaar te houden voor eventuele nabestaanden?

Alvast bedankt,
XX

Antwoord:

Geachte heer,

De wetgever gaat er van uit dat het graf van een persoon wiens identiteit niet bekend is, gewoon geruimd mag worden.
Ik attendeer u op Artikel 31, lid 5, van de Wlb:
"5. Ten minste twee maanden voordat een graf van een onbekende wordt geruimd, geeft de houder de burgemeester daarvan kennis. De burgemeester is bevoegd, uitsluitend ten behoeve van de identificatie van de onbekende en opsporing van vermiste personen, van de overblijfselen van de onbekende door of onder verantwoordelijkheid van een arts lichaamsmateriaal af te doen nemen of een gebitsstatus te doen opmaken. Indien de burgemeester van die bevoegdheid gebruik
maakt, wordt de ruiming opgeschort, ten minste tot het moment dat de uitslag van de poging tot identificatie bekend is, waarna een nabestaande in de lijkbezorging voorziet dan wel de ruiming kan worden voltooid."
Een dergelijke bepaling zou er niet zijn als dergelijke graven niet geruimd zouden kunnen worden.

Ik kan mij zeker de gedachte voorstellen om coulance hebben met de ruiming vanuit de idee: misschien komen er nog nabestaanden boven drijven. Maar voor hoe lang?

Terzijde nog iets wat mij te binnen valt: ik zou een onbekende persoon altijd boven in een algemeen graf begraven. Of helemaal alleen in graf. Of althans zo, dat hij of zij makkelijk kan worden opgegraven zonder de grafrust van andere overledenen te verstoren. Want met grote regelmaat wordt na verloop van tijd toch wel de identiteit van zo iemand bekend en wil de familie de overledene graag 'naar huis' halen.

Ik denk dat als er binnen enkele jaren geen nabestaanden melden, dat de kans dat ooit later zich nog iemand meldt, heel erg klein wordt. Ik denk aan het geval van het 'Maasmeisje in Horst aan de Maas', dat later een jonge Poolse vrouw bleek. Na een jaar werd via DNA de match gemaakt met een vermiste vrouw uit Polen en werd zij opgegraven.
Ik denk ook aan het geval van een onbekende man die ruim 10 jaar geleden in Amsterdam werd begraven. Toen het graf geruimd werd, werd DNA afgenomen, zoals bedoeld in artikel 31 lid 5. Toen werd de match gemaakt met een jongere uit Duitsland die ging backpacken en 'verdween'. U kunt zich de 'vreugde' van de ouders voorstellen toen bleek dat hun zoon 'terecht' was. Alles tussen aanhalingstekens, maar
de knagende onzekerheid is een gruwel en deze ouders waren ook heel blij te weten wat er met hun zoon was gebeurd, dat hij in Amsterdam was overleden en begraven.

Ik kan mij eigenlijk niets anders herinneren dan gevallen waarbij bij onbekende personen binnen een paar jaar door familie gevonden worden. Na 10 jaar zal heel zelden voorkomen, behalve als het om oude gevallen gaat, zoals bij die Duitser.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten



TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Buitenhuis La Hardoye: een paar dagen weg of een of meer weken vakantie voor 2 tot 10 personen in Frankrijk. Prachtig sfeervol zeer ruim huis met meerdere zitkamers, open haard op 'kasteelformaat', met grote tuin, twee terrassen, eigen beekje en boomgaard op de grens van de Franse Ardennen en de Champagne. Slechts 340 km van Utrecht.
www.vakantiehuis-ardennen.info

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >