Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Herbegraving met ruzie


6 augustus 2002

Vraag nummer: 869  (oude nummer: 1194)

Meneer v.d. Putten,

Op ons kerkhof gaan we eind dit jaar algemene graven ruimen. Eén kind van een overledene wil dat haar vader wordt herbegraven in een familiegraf. De andere kinderen zijn dara op tegen. Er is nogal wat kinnesinne in de familie. Ze dreigen nu zelfs met een advocaat. Mag ik die herbegraving toestaan of niet? Wie heeft het voor het zeggen?

Antwoord:

Mijn conclusie is kort: als de nabestaanden die de vader hebben begraven het graf zelf niet willen voortzetten, is de begraafplaats vrij om het graf aan een ander uit te geven of om een ander toe te staan een herbegraving elders te regelen. Dit is de algemene lijn.
Deze kwestie heeft overigens heel veel aspecten waar op zich heel veel over te vertellen zou zijn, zoals het beschikkingsrecht over een lichaam, beschikking en eigendom van het graf, wie zeggenschap heeft over of een veto kan uitspreken over een opgraving, enz. Daar valt een heel uitgebreid verhaal over te vertellen, wat goed is voor een heel tijdschriftartikel. Dat past niet in de opzet van deze rubriek.
Wel merk ik op dat voor een herbegraving, ook na afloop van de termijn van grafrust, verlof ex art. 29 Wlb van de burgemeester nodig is.

mr W.G.H.M. van der Putten

5 juli 1997

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >