Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Bloemen op graf weghalen (natuurbegraafplaats)


1 november 2020

Vraag nummer: 61872

Mag een beheerder van een natuur begraafplaats zo maar bloemen van een graf weg halen zonder toestemming van de familie??

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Het 'zo maar' weg halen van bloemen op een graf mag niet.

Maar misschien is het helemaal niet toegestaan om bloemen te leggen. Er zijn natuurbegraafplaatsen die strenge regels hebben voor de voorwerpen en voor bloemen en planten die men op de graf legt.

Waarom zijn die regels er? Omdat die voorwerpen en planten schade kunnen veroorzaken. Glazen voorwerpen bijvoorbeeld zijn op veel begraafplaatsen verboden, omdat glas bij een storm kan omvallen en breken. De scherven en splinters kunnen dan gevaarlijk zijn voor mensen en dieren die daar gaan graven. Glassplinters in de mond of de maag van een dier zijn niet zo prettig.

Planten zijn soms niet toegestaan, omdat het soorten betreft die gewoonlijk niet in een bos of op de heide voorkomen. En die voort zouden kunnen woekeren op het terrein.

Met bloemen is er het probleem dat sommige soorten giftig zijn voor dieren die ze willen opeten. Ik zag toevallig een paar weken geleden iets op TV, waarbij werd geklaagd over bloemisten die bepaalde planten in boeketten stopten, die heel schadelijk kunnen zijn. Ik ben weer vergeten waar het precies over ging, maar ik herinner me zo'n verhaal over de Japanse Duizendknoop die sommige mensen prachtig vinden (ik ook), maar die je dus nooit bijvoorbeeld in een bos moet leggen en ook niet op de composthoop in je eigen achtertuin, omdat die plant niet helemaal afsterft, maar weer aanslaat en gaat groeien. Ik ben geen tuinliefhebber of zo en weet niet hoe ik dat moet benoemen. Maar ik weet wet dat die plant niet meer te stoppen is als die voortwoekert. Ik weet dat er in Amsterdam kaarten zijn van locaties waarJapanse Duizendknoop funderingen, muren en kades kapot drukt. Ook de Universiteit van Wageningen weet nog niet hoe men deze plant kan bestrijden.

Iemand die een leuke bos bloemen koopt, realiseert zich dit soort gevolgen waarschijnlijk niet.

Een ander punt is dat bossen bloemen vaak in cellofaan worden verpakt en dat er soms zilverpapier om de stelen zit, met een soort spons (ik ben de naam van dat materiaal vergeten) dat vocht vast houdt, om het boeket niet zo snel te laten verdrogen. Maar cellofaan en zilverpapier en kunststof wil men niet op een begraafplaats zien zwerven. Het is afval. Op een natuurbegraafplaats lopen vaak dieren zoals reeën die aan sommige dingen gaan knabbelen en die dat materiaal in hun maag krijgen. Daar gaan ze langzaam dood aan.

Ik denk dat u de familie moet waarschuwen om niet zomaar bloemen bij een graf te leggen. Ik zou bij een natuurbegraafplaats altijd even met een beheerder overleggen, welke bloemen men wel kan neerleggen en welke niet.

Zie ook andere vragen in de subrubriek 'Grafsteen / monument'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >