Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Lichaam doneren aan pyrolyse


5 maart 2013

Vraag nummer: 33817

Op 4 maart is de stichting Pyrolysium goedgekeurd als ANBI om onderzoek te doen naar een nieuwe vorm van lijkverwerking door middel van pyrolyse. Ergens in de toekomst moeten we na het maken van de pyrolyse oven gaan onderzoeken hoe een menselijk lichaam omgezet kan worden in biokool. Wat zijn de verplichtingen waaraan voldaan moet worden voordat iemand zijn lichaam kan nalaten aan de stichting om onderzoek te doen? Of is een wilsverklaring en instemming van nabestaanden voldoende? http://pyrolysium.org

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Iemand kan zijn of haar lichaam niet nalaten aan een stichting om onderzoek te doen naar pyrolyse.
Lichamen van overledenen moeten worden begraven of gecremeerd, of kunnen ter beschikking van de wetenschap worden gesteld, waarbij met het laatste de medische wetenschap wordt bedoeld.

Alvorens iemand zijn lichaam ter beschikking wil stellen voor onderzoek naar pyrolyse, zal eerst de Wet op de lijkbezorging moeten worden aangepast. Deze wet zal niet worden aangepast voordat de maatschappelijke behoefte aan een nieuwe vorm van lijkbezorging is aangetoond.

Als nu, onder de huidige wetgeving, een lichaam ter beschikking wordt gesteld ten behoeve van onderzoek naar pyrolyse, gebeurt het volgende. De burgemeester zal de lijkbezorging moeten regelen en uitvoeren omdat niemand anders dat doet. Degene die het lijk dan niet afstaat voor lijkbezorging, maakt zich strafbaar. Het 'wegmaken' van een lijk is strafbaar.

De toelating als ANBI heeft alleen een fiscale betekenis. Giften aan de stichting zijn dan fiscaal aftrekbaar.

Ik zie overigens niet waarom onderzoek plaats zou moeten vinden met menselijke stoffelijke overschotten. Bijvoorbeeld varkens schijnen een zelfde soort lichaam of vlees te hebben als mensen. Misschien zijn er ook andere alternatieven.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE