Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Contract cryomeren


5 september 2016

Vraag nummer: 47209

Geachte meneer Van der Putten,

Ik wil mij na de dood perse laten invriezen. Ik heb contact gehad met het Cryonics Institute in Amerika en ook als ik geen lid ben kan ik als ik dood ben in een keer een groot bedrag overmaken en ingevroren worden. Nu zal mijn vader als ik dood ben het contract tot cryonisme moeten tekenen en kan hij dat naar Nederlands en Amerikaans recht? In het donorregister heb ik uitdrukkelijk aangegeven dat ik na mijn dood geen donor wil zijn, maar ik neem aan dat dit ander recht is. Ik ben op dit moment 29 jaar en gezond. Ook is het een groot bedrag om nu al te betalen. Het komt mij veel beter uit om het bedrag pas na mijn dood te betalen, maar kan dit juridisch en praktisch ook?

Met vriendelijke groet,

Antwoord:

Geachte heer,

Er is een eenvoudig en doeltreffend middel in het Nederlands recht om te regelen dat u na uw overlijden in de USA of elders (als het in Europa kan) ingevroren kunt worden: het testament.
De executeur van uw testament kan dan de nodige contracten tekenen en is dan ook bevoegd doordat u in het testament zet dat u hem of haar dat opdraagt.

Een praktisch punt is dat als uw overlijden er aan komt, er voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen om zo snel mogelijk ingevroren te worden. En als het plotseling gebeurt, idem. Dat betekent dat u uw omgeving (partner, ouders, broers/zussen, kinderen, buren) goed moet instrueren wat er onmiddellijk moet gebeuren als u plotseling overlijdt.

U moet mijns inziens bij een dergelijke wens elk jaar uw praktische aanwijzingen voor uw naasten actualiseren. Misschien zijn er nieuwe bedrijven die iemand kunnen invriezen, het bijzondere transport kunnen doen e.d.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE