Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Wettelijke tijd i.v.m. feestdagen


15 december 2015

Vraag nummer: 44571

Hoe lang mag een stoffelijk overschot boven de grond staan als er feestdagen zijn.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Daar is een regeling voor in de Algemene termijnenwet.

U kent natuurlijk artikel 16 van de Wet op de lijkbezorging die regelt: 'Begraving of crematie geschiedt niet eerder dan 36 uren na het overlijden en uiterlijk op de zesde werkdag na het overlijden'.
De Algemene termijnenwet regelt dat lijkbezorging standaard pas 8 dagen na het overlijden hoeft te geschieden. Wat tussen 6 werkdagen zitten altijd 2 dagen van het weekeinde. 6 en 2 = 8.
Weekeinden en feestdagen tellen niet mee voor de berekening van de termijn waarbinnen een overledene (zonder uitstel te krijgen) kan worden begraven of gecremeerd. Zie o.a. de eerdere vragen Tijd tussen overlijden en begrafenis en Termijn begraven en cremeren na wetswijziging in 2010 voor achtergronden en voorbeelden.

Agemeen erkende feestdagen in de zin van de Algemene termijnenwet zijn: de Nieuwjaarsdag, de Christelijke tweede Paas- en Pinksterdag, de beide Kerstdagen, de Hemelvaartsdag, de dag waarop de verjaardag van de Koning wordt gevierd (30 april) en de vijfde mei. Voor de toepassing van deze wet wordt de Goede Vrijdag met de algemeen erkende feestdagen gelijkgesteld.

Ook voor 2014, 2015 en 2016 zijn data vastgesteld die geen feestdagen zijn, maar voor de Algemene termijnenwet wel met feestdagen gelijk zijn gesteld. Deze dagen zijn geregeld in het 'Besluit van 17 juni 2013, nr. 13.001210, houdende gelijkstelling van 30 mei 2014, 2 januari, 4 en 15 mei 2015 en 6 mei 2016 met een algemeen erkende feestdag'. Zelden een uitvoeringsregel van een wet gezien met een zo duidelijke naam als deze ;-) Als je de naam kent hoef je hem niet meer te lezen.

U hoeft echter zelf niet aan het rekenen te slaan. Dat heeft deze site al voor u gedaan. U kunt hier uitrekenen wanneer de uitvaart uiterlijk dient plaats te vinden.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nlTIP
Buitenhuis La Hardoye: een paar dagen weg of een of meer weken vakantie voor 2 tot 10 personen in Frankrijk. Prachtig sfeervol zeer ruim huis met meerdere zitkamers, open haard op 'kasteelformaat', met grote tuin, twee terrassen, eigen beekje en boomgaard op de grens van de Franse Ardennen en de Champagne. Slechts 340 km van Utrecht.
www.vakantiehuis-ardennen.info


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld over de vraag of je iemand kunt verbieden om afscheid te nemen van een overledene:

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu 088 - 605 1219

Dag en nacht bereikbaar

JA NEE