Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Toepassing termijn bij overlijden 24 december


22 december 2009

Vraag nummer: 7151  (oude nummer: 14632)

Korte vraag
Overleden 24 december of later. Wat telt voor de uiterste termijn nieuwe wet of de oude. Met andere woorden nog uitstel of niet wanneer er op 2 januari worden begraven of gecremeerd.

Antwoord:

Geachte heer,

Op 24 december 2009 is natuurlijk nog het 'oude' (gewone, moet ik eigenlijk zeggen) artikel 16 van de Wlb van toepassing.
Artikel 16 luidt: Begraving of verbranding geschiedt niet eerder dan 36 uren na het overlijden en uiterlijk op de vijfde dag na die van het overlijden.
Dat zou bij een overlijden op 24 december dus uiterlijk op 29 december moeten zijn. De termijn wordt niet verlengd wegens feestdagen of weekeinde. Immers, volgens (het huidige) artikel 89 Wlb is de algemene termijnenwet niet van toepassing. Er is dus nog vergunning voor uitstel nodig, als men de uitvaart op 2 januari 2010 wil doen plaatsvinden.

Pas bij een overlijden waarbij de 5e dag na het overlijden niet meer in 2009 valt, is geen verlof voor uitstel meer nodig. Dat is dus bij een overlijden op 27 december of later.

Zie voor de algemene regel in 2010 vraag Termijn begraven en cremeren na wetswijziging in 2010 in de subrubriek Vragen van uitvaartondernemers in de hoofdrubriek Overige onderwerpen.

U kunt hier uitrekenen wanneer de uitvaart uiterlijk dient plaats te vinden.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >