Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Landelijke regel postmortale zorg na 3 uur?


15 februari 2012

Vraag nummer: 27482

is het een landelijke regel dat:
na een overlijden in een ziekenhuis er na 3 uur moet worden overgegaan tot postmortale zorg van de overledene in verband met de hygiƫne ?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Het is geen landelijke regel, in die zin dat het vast ligt in een wet. Maar het is wel zo dat een overledene liefst zo snel mogelijk moet worden verzorgd. Vroeger deden ziekenhuizen dat vaak zelf en namen de overheid en ziektekostenverzekeraars de kosten de facto voor hun rekening. Men werd 10-15 jaar geleden echter gedwongen kostenbewuster te werken en toen kwam de vraag: wie betaalt dat?

Uitvaartondernemers wilden deze taak, het verzorgen van een overledene, graag op zich nemen. Maar zij werden soms pas laat ingeschakeld.

In een overleg in 1999-2000 tussen uitvaartbranche en ziekenhuizen is toen een landelijke afspraak gemaakt dat als nabestaanden een uitvaartondernemer inschakelen die er voor zorgt dat de overledene binnen 3 uur verzorgd wordt, er geen extra kosten voor gebruik van het mortuarium worden gerekend. Als een overledene later wordt opgehaald kan het ziekenhuis wel kosten aan nabestaanden in rekening brengen. Soms dekt de uitvaartzekering die kosten, soms niet.

Zie o.a. vraag Ophalen overledene uit ziekenhuis (en kosten mortuarium), vraag Ophalen binnen 2 uur en vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Mortuarium / rouwcentrum'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek > reportages > kijkersvragen

Zoals over de verzorging van een overledene:


Of zoals over de vraag of men verplicht is een uitvaartondernemer in te schakelen:

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >