Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Ophalen overledene uit ziekenhuis (en kosten mortuarium)


10 oktober 2005

Vraag nummer: 4081  (oude nummer: 6653)

Geachte heer Van der Putten,

Ik heb de volgende vraag inzake met mortuariumbeheer. Het ziekenhuis heeft bepaald dat overledenen enkel via het mortuarium mogen worden opgehaald en niet van de afdeling.

Nu is het zo dat onze concurrent dit mortuarium beheert en telkens een rekening stuur voor het vrijgeven van het lichaam.

In de lijst met noodzakelijke en wenselijke zorg staat echter dat het ziekenhuis verantwoordelijk is voor het vrijgeven van een lichaam.
Ook staat vermeld onder punt 42 dat diegene die de bewaartermijn bepaalt ook betaald.

Is het dan niet zo dat wij niet aansprakelijk zijn voor mortuariumkosten? Zijn deze kosten in dit geval voor het ziekenhuis?

Met vriendelijke groet,

Antwoord:

Geachte heer,

Ik denk inderdaad dat als u de overledene binnen de afgespoken tijd van 2 á 3 uur na het overlijden (ik heb even de exacte termijn in de afspraken tussen de uitvaartbranche en ziekenhuizen van april 2000 niet meer in het hoofd) ophaalt, u niets te maken hebt met mortuariumkosten. Als zulke kosten er zijn, dan zijn die mijns inziens inderdaad voor rekening van het ziekenhuis.
Ná die termijn wordt koeling van de overledene redelijk en noodzakelijk geacht en zijn de kosten wel logisch.

Overigens is het niet onbegrijpelijk dat een ziekenhuis liever niet heeft dat 'duidelijk mensen van de uitvaartondernemer' over de afdelingen wandelen. Dat geeft andere patiënten en hun familieleden weinig moed. Maar dat is een eigen keuze en dus voor eigen rekening van het ziekenhuis.

Een van de doelen van de lijst met noodzakelijke en wenselijk zorg was om nabestaanden niet met onnodige kosten op te zadelen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >