Kinderen willen uitkering uitvaartverzekering niet voor uitvaart gebruiken


2 april 2012

Vraag nummer: 28011

Beste mevrouw/mijnheer,

Het volgende probleem doet zich voor.

De levenspartner van de overledene is benoemd tot enig erfgenaam en executeur testimentair voor de verdeling van de nalatenschap. Zij heeft met het oog op bovenstaande de uitvaart van de overledene georganiseerd en betaald.

De overledene heeft een uitvaartverzekering afgesloten zonder daarin begunstigden te benoemen, waardoor het standaard begunstigden van de verzekering van toepassing is.

Hierdoor zijn de kinderen van de overledene gerechtigd op de uitkering en daarna pas de erfgename. De overledene had echter geen contact of goede relatie met de kinderen en nu weigeren de kinderen de uitkering te gebruiken voor de kosten van de uitvaaart. De levenspartner van de overledene heeft de kosten van de uitvaart echter al voldaan, met het idee dat de uitkering dit later zou vergoeden.

Is er een mogelijkheid om de verzekeraar of de de kinderen te dwingen om de uitkering te gebruiken voor de kosten van de uitvaart?

Bij voorbaat dank.

Mvg,

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Uw vraag ligt op het terrein van het erfrecht.
De juridische adviesrubriek behandelt geen erfrecht, vragen over testamenten, belastingverevening na overlijden, successierechten of problemen rond de nalatenschap e.d.
Deze rubriek is er alleen voor juridische vragen over begraven en cremeren. Zie de toelichting bij deze rubriek.

Zie de vraag Erfenis / erfrecht (lees dit eerst!) in de lijst 'Meest gestelde vragen' voor diverse tips waar u dan wel terecht kunt, zoals de adviesrubriek Notarieel advies / erfrecht.

U zou ook nog eens kunnen denken aan de adviesrubriek voor vragen over verzekeringen. Zie de pagina Advies over uitvaartverzekeringen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP:
Zie ook de video-adviesrubriek: Infotheek > reportages > kijkersvragen > notariƫle vragen (klik hier).

Zoals de vraag: Wat is een kindsdeel?


Of de vraag: Wat mag een executeur wel of niet doen?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.