Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Broer wil geen uitvaartverzekering; wie betaalt zijn uitvaart?


15 februari 2012

Vraag nummer: 27484

Mijn broer heeft geen uitvaartverzekering en wil er ook geen een en heeft geen geld. Moeten dan zijn twee broers de uitvaart betalen.

Antwoord:

Geachte heer,

Als u de uitvaart regelt, bent u voor de uitvaartondernemer aansprakelijk voor de kosten. Zie de vraag Wie verantwoordelijk is voor de kosten van de uitvaart. Zie ook de film:


Zie vergelijkbare vragen in de subrubrieken Kosten uitvaart en Uitvaart door gemeente (linksonder in de lijst op uw scherm).
Zoals vraag Geen verzekering; hoe gaat het met de kosten? en vraag Aansprakelijkheid (begrafenis regelen maar niet aansprakelijk zijn voor eventuele schulden).

Als u of uw andere broer de uitvaart niet regelt en niemand anders doet het, dan moet de gemeente de uitvaart regelen. De gemeente kan de kosten verhalen op erfgenamen, dus in dit geval u en uw broer (aangenomen dat uw broer geen vrouw of kinderen heeft). Maar als u de nalatenschap verwerpt, hoeft u de kosten niet te dragen.

Er is wel een ander probleem met het regelen van de uitvaart door de gemeente, namelijk de vraag of nabestaanden de uitvaart kunnen bijwonen:


Als u zelf de uitvaart regelt, kunt u proberen dit zo goedkoop mogelijk te doen. Voorbereiding is dan heel belangrijk. Toevallig was twee weken geleden een aflevering van het consumentenprogramma Rambam (VARA) op TV, waarin ik hetzelfde zei. Door van tevoren allerlei zaken goed uit te zoeken en te vergelijken, kan men vaak veel kosten besparen.
Men kan overwegen om geen uitvaartondernemer in te schakelen, of om slechts beperkt van de hulp en het advies van een ondernemer gebruik te maken. Zie voor de vraag of men verplicht is een uitvaartondernemer in te schakelen:


Voorts kunt u proberen om het begraven of cremeren zo goedkoop mogelijk uit te voeren.
Er zijn uitvaartondernemers die een crematie kunnen aanbieden voor bedragen tussen de 1.000,- en 1.500,- euro. Sommigen adverteren er mee; anderen doen het ook als men het maar vraagt en bespreekt. Maar voor dat overleg is natuurlijk tijd nodig.
Men kan ook begraven tegen lage kosten. Dan is begraven niet duurder dan cremeren. Met name op sommige natuurbegraafplaatsen kan men erg goedkooop begraven in een algemeen graf (www.natuurbegraafplaats.nl). Voordelen zijn dat men geen duur grafmonument nodig heeft en dat een goedkoop graf daar uiterlijk niet te onderscheiden is van een duurder graf.
Voor welke optie men kiest kan ook afhangen van de regio waar uw vriend woont. In de randstad zal waarschijnlijk cremeren eenvoudiger goedkoop te realiseren zijn en buiten de randstad goedkoop begraven.

U kunt onder aan deze pagina een print of PDF maken van dit antwoord.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek > Reportages > Uitvaartvoorlichting.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE