Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Geen verzekering; hoe gaat het met de kosten?

25 december 2009

Vraag nummer: 7158 (oude nummer: 14641)

Geachte Mensen.Ik heb een belangrijke vraag. Ik heb een moeder van 82 jaar.ze is ongeneeselijk ziek,en komt binnenkort te overlijden.Nou zit zei in de schuldsanering.En heeft geen uitvaartverzekering.Bij haar fam valt niks te halen.Wat gaat er dan gebeuren met de kosten.Graag zsm een andtwoord.Mijn vriendelijke dank.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Linksom of rechtsom zullen u en eventuele andere kinderen voor de kosten van de uitvaart van uw moeder opdraaien.
Als u het zelf regelt, is dat vanzelfsprekend.
Als u zelf de uitvaart niet wilt regelen, zal - niet direct maar wel uiteindelijk - de gemeente dat doen; maar wel helemaal op uw kosten.

De gemeente heeft wettelijk het recht om de kosten op kinderen van de overledene te verhalen, ongeacht of die goed in de slappe was zitten of niet. Desnoods via incasso's, deurwaarder of rechter, met alle extra kosten van dien.
Maar als de gemeente het regelt hebt u niet eens recht op een afscheid of een rouwdienst.

Zie over het (niet) aanwezig zijn van nabestaanden bij een uitvaart door de gemeente:


Ik adviseer daarom om het zelf te regelen en om de kosten in eigen hand te houden. U hebt nu nog tijd om iets voor te bereiden en bij uitvaartondernemers te informeren naar mogelijkheden om de kosten laag te houden. Die mogelijkheden zijn er, maar er moet wel tijd zijn om verschillende ondernemers te benaderen en dat te bespreken.
Adressen van uitvaartondernemers vindt u op deze site in de Bedrijvengids (button boven op uw scherm).

Zie de zeer vele vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Kosten uitvaart' en 'Uitvaart door gemeente' in de hoofdrubriek 'Overige'.
Zie o.a. ook vraag Kinderen gelijkelijk verantwoordelijk voor kosten uitvaart vader? (nee, met uitgebreid praktijkvoorbeeld) in de lijst van Meest gestelde vragen.

Veel sterkte de komende tijd!

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder