Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

A-briefje medisch beroepsgeheim?


18 januari 2008

Vraag nummer: 5138  (oude nummer: 10139)

Momenteel ben ik met artsen aan het discussieren over de vraag of een verklaring van overlijden (A-verklaring) en ook de kennisgeving ex art. WLB onder het medisch beroepsgeheim vallen.
Artsen zijn van mening dat alles wat zij verklaren onder hun beroepsgeheim vallen en dus een uitvaartondernemer, of familielid niet de A-verklaring, als die in een gesloten envelop zit mag openen.
Ik ben het hier niet mee eens, want in de praktijk wil ik wel graag zien dat de overlijdenspapieren correct zijn ingevuld als ik bij de ABS kom voor een aangifte.

Antwoord:

Geachte heer,

De verklaring van overlijden (het A-briefje) valt niet onder het medisch beroepsgeheim.

De opgave van de doodsoorzaak (het B-briefje) valt wel onder het medisch beroepsgeheim. Daarom is in de Wet op de lijkbezorging (artikel 12a) ook bepaald dat het in een gesloten enveloppe aan de ambtenaar van de burgerlijke stand moet worden verstekt. Dat gelt niet voor het A-briefje.
Aan de enveloppe van het B-briefje is een strook bevestigd, welke de identiteit van de overledene vermeldt. De ambtenaar van de burgerlijke stand moet de strook afscheuren en houden. Maar hij zendt de enveloppe ongeopend, voor zover mogelijk voorzien van het nummer van de overlijdensakte, aan de geneeskundige hoofdinspecteur van de volksgezondheid.

Ik denk dat u de betreffende artsen kunt adviseren de Wlb er maar eens op na te slaan. Het is niet voor niets zo, dat het A-briefje niet in een gesloten enveloppe moet worden aangeleverd.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

---

Nog een goede raad: wordt geen klant van KPN. KPN is een bedrijf dat niet reageert op klachten en volstrekt lak heeft aan de klant. Dat is althans sinds augustus vorig jaar mijn ervaring, tot op de dag van vandaag. (Zie vraag 9718). Mijn kantoor staat na 5 maanden nog altijd onder een verkeerd nummer in de telefoongids. Bellen, schrijven, faxen, niets helpt. Het wordt weer tijd voor een kort geding, net als toen ik in oktober de aansluiting door KPN met een rechtszaak heb moeten afdwingen. Zie voor het juiste adres en telefoonnummer de Adressengids van deze site.

En dan heb ik het nog niet over de verkeerde facturen van KPN. Al maanden lang op een verkeerde naam, naar een oud adres, plotseling is het abonnement eenzijdig verwijzigd, etc. etc. En niemand reageert op klachten daarover.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >