Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Vrijgezelle nicht overlijdt, heeft niets geregeld


8 januari 2017

Vraag nummer: 48900

ik heb een nicht zonder kind nog kraai en heeft niks notarieel geregeld, wat mag ik als 1e graad nicht regelen.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

U mag alles regelen wat u wilt. Maar dan loopt u misschien een risico de kosten van de uitvaart niet vergoed te krijgen. Omdat de nicht misschien geen vermogen heeft, of omdat er erfgenamen zijn die dwars willen liggen.

De kosten van de uitvaart moeten betaald worden uit de nalatenschap, maar de vraag is of die voldoende is. Misschien zijn er verborgen schulden, wie weet.
Als er wel voldoende geld is, hebt u op het moment van overlijden van uw nicht geen enkele bevoegdheid om daar over te beschikken. Ook nog niet als u zelf (ook) erfgenaam bent. Dat had bij testament moeten gebeuren.
U moet dus bij de andere erfgenamen uw hand ophouden om de kosten vergoed te krijgen. Dat maakt het allemaal lastig.

Ik weet niet of u dit met uw nicht besproken hebt. Als dat het geval is en zij het fijn vindt dat u de uitvaart regelt, is het erg naïef van uw nicht is om te denken dat dit 'zomaar' kan, zonder testament. Er zijn ook wel andere oplossingen, zoals dat uw nicht ergens een deposito stort voor de uitvaart en u bij die onderneming of instelling benoemt als begunstigde die straks dat deposito kan aanwenden voor de uitvaart. Of dat ze u vast het geld voor de uitvaart geeft. Maar als u zelf eerder komt te overlijden, valt dat geld in uw erfenis en heeft de nicht het nakijken. Een testament is in zo'n situatie de beste optie, tenzij uw nicht weinig of geen vermogen heeft. Dan kan zij beter een uitvaartverzekering afsluiten, bij voorkeur een natura-verzekering. Dan kan zij u nog noemen als 'organisator'.

U moet de situatie dus nog maar eens goed afwegen.

Zie over dit soort problemen in de subrubriek 'Kosten uitvaart' van de rubriek 'Overige onderwerpen' o.a. vraag 6412 (oud 12780): 'Uitvaartkosten (oudtante; erfgenaam weigert vergoeding kosten)'; vraag 6186 (oud nr 12360): 'Oom wil dat ik zijn begravenis regel' en vraag 12367 als reactie op 6186.
En vraag 'Wie regelt alles?'

Met name ook voor andere lezers van deze vraag wijs ik op het voorkomen van problemen zoals bijvoorbeeld in vraag 11594: [l11594''Executeur-testamentair? (Risico kosten regelen uitvaart)'[/l]en vraag 11455: 'Verantwoordelijk voor de uitvaartkosten? (Regelen uitvaart oude dame; erfgenamen zijn boos)' in de subrubriek Overige onderwerpen > Kosten uitvaart.
Ook een voorbeeld met boze erfgenamen is vraag 11388 in de subrubriek Overige onderwerpen > Vragen van uitvaartondernemers.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wat mag in de kist mee begraven worden?


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE