Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Begrafenis regelen maar niet aansprakelijk zijn voor schulden


21 januari 2013

Vraag nummer: 33395

Onze vader zal binnenkort komen te overlijden, onze moeder is al lang geleden overleden en omdat onze vader alcoholist en schulden heeft willen wij, zeven kinderen, na overlijden afstand doen van de erfenis, lees schulden.

Vraag is of echtgenoten/echtgenotes welke in gemeenschap van goederen zijn getrouwd, alsmede de kinderen (kleinkinderen, zowel minder- als meerderjarig van onze vader) ook allen afstand dienen te doen van de erfenis? Ook de zus van de overledene?

En hoe dient een begrafenis geregeld en/of betaald te worden zonder eventuele schuldeisers op ons dak te krijgen.

M.vr.gr.

Leon

Antwoord:

Geachte heer,

U stelt twee vragen. De antwoorden op beide vragen staan al in de lijst van 'Meest gestelde vragen' op de homepagina van deze vragenrubriek.

Uw eerste vraag ligt op het terrein van het erfrecht. De juridische adviesrubriek behandelt geen erfrecht; zij is er alleen voor juridische vragen over begraven en cremeren. Zie de toelichting bij deze rubriek.
Zie de vraag Erfenis / erfrecht (lees dit eerst!) in de lijst 'Meest gestelde vragen' voor diverse tips waar u dan wel terecht kunt, zoals de adviesrubriek Notarieel advies / erfrecht.

Uw tweede vraag komt overeen met vraag Aansprakelijkheid (begrafenis regelen maar niet aansprakelijk zijn voor eventuele schulden). Kort gezegd komt het er op neer dat u wel de uitvaart kunt regelen, mits u geen geld van de overledene gebruikt. Men kan een uitvaart wel altijd uit eigen zak betalen; dan geeft men niet het recht op te geven om afstand te doen van de erfenis en kunnen schuldeisers u niets maken.

Het kan voor u ook handig zijn om eens even te bladeren naar vele vergelijkbare vragen in de subrubrieken Kosten uitvaart en Uitvaart door gemeente (in de lijst helemaal links op uw scherm).

Zie ook: zijn kinderen verplicht om de uitvaart van ouders te betalen?


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Zoals: wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE