Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Uitvaartkosten biologische vader zonder kindrechten


31 mei 2016

Vraag nummer: 46336

Beste,

Mijn biol vader is deze week overleden. Ca 40 jaren geleden gescheiden van mijn moeder, geen contact gehad in al die jaren. Reden van scheiding, zwaar alkoholmisbruik, mishandeling en incest (bij meerdere van mijn broers/zussen). Uiteraard scheiding met volledig verlies van kindrechten. Nu presteert de gemeente het om uitvaartkosten op deze kinderen te verhalen. Is dit echt wettelijk toegestaan?

Antwoord:

Geachte heer,

Ja.
Zie artikel 22 Wet op de lijkbezorging: "de gemeente kan die kosten verhalen op de nalatenschap en, bij ongenoegzaamheid van deze, op de bloed- en aanverwanten, die krachtens de artikelen 392-396 van Boek I van het Burgerlijk Wetboek tot onderhoud van de overledene verplicht zouden zijn geweest". Deze bloed- en aanverwanten zijn de natuurlijke kinderen en de echtgenoot van een overledene.

De wetgever heeft er nadrukkelijk voor gekozen dat de kosten van de uitvaart niet voor rekening van de belastingbetaler komt, maar voor iemands kinderen.

Ik kan mij goed voorstellen dat het heel zuur is om kosten te moeten maken voor een vader die een geschiedenis van zwaar alkoholmisbruik, mishandeling en incest heeft. Misschien is het een reden voor de gemeente om de hand over het hart te halen. Maar de wetgever heeft er voor gekozen dat de kosten ook in dat soort hele nare situaties het risico van de kinderen is en niet van de gemeenschap. Als u dat onrechtvaardig vindt, kunt u zich beklagen bij Tweede Kamerleden.

Er zijn helaas meer kinderen met vergelijkbare situaties, die ook eerder dezelfde vraag hebben gesteld. In de subrubriek 'Uitvaart door gemeente' en de subrubriek 'Kosten uitvaart' (links in de kolom op uw scherm onder 'Overig') zijn vele tientallen vergelijkbare vragen behandeld.
Bijvoorbeeld vraag 'Heb al jaren geen contact met mijn vader (kosten uitvaart en schulden)' van 22 februari 2016.

Overigens, als de uitvaart nog zou moeten plaatsvinden, zou ik u adviseren om zelf een basisuitvaart tegen een minimumtarief te regelen. Dat kan veel goedkoper zijn dan wanneer de gemeente het doet en de kosten op erfgenamen en/of kinderen verhaalt.
Bij een begraving in een algemeen graf kunt u soms voor rond 1.000,- euro klaar zijn. U hoeft zelf niet bij de uitvaart aanwezig te zijn.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >