Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Uitvaart via gemeente zonder overleg nabestaande


10 juni 2016

Vraag nummer: 46437

Er is via de gemeente een uitvaart geregeld bij een begravenis waarbij persoon geen zorgverzekering en testament aanwezig had voor het uitvoeren van de uitvaart. Er is met de gemeente welke uitvaart in beheer had genomen gecorrespondeerd over begraven of cremeren. Er is echter uiteindelijk een begravenis uitgevoerd terwijl er in eerste instantie crematie was besproken. Nu is het de vraag aangezien de gemeente het heeft uitgevoerd, echter niet zoals eerst overlegd met nabestaande, nog bezwaarbaar en/of wijzigbaar in uitvoering dus [wijzigbaar] crematie ipv begravenis en [bezwaarbaar] begravenis ipv crematie. Er was wel sprake van een verzekering deze was echter niet meer lopende na aanstelling van gerechterlijke bewindvoering/mentorschap. Over het geheel gezien naar mijn inziens niet helemaal duidelijk en correct in uitvoering en juridische punten.

NB> Vriendelijk verzoek naam niet vermelden bij plaatsing bericht.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Als de gemeente een uitvaart uitvoert, hebben nabestaanden geen recht op inspraak in de keuze tussen begraven of cremeren. Als nabestaanden een bepaalde voorkeur hebben en daar belang aan hechten, kunnen ze de uitvaart zelf uitvoeren.

Voor de meeste gemeenten is begraven goedkoper dan cremeren, omdat zij zelf wel een begraafplaats hebben, maar geen crematorium. Als er in de nalatenschap weinig of geen geld is, kan de gemeente voor de goedkoopste optie kiezen. De gemeente heeft geen verplichting om de duurdere wens van cremeren te volgen. Ook al heeft de gemeente het recht om de kosten op erfgenamen te verhalen.
Zie andere vragen in de subrubriek 'Uitvaart door gemeente'.

Tegen een keuze van de gemeente kan geen bezwaar worden gemaakt. Het is een feitelijk handelen van de gemeente. Nabestaanden die de uitvaart zelf niet willen of kunnen uitvoeren zijn geen belanghebbenden in de zin van de Algemene wet bestuursrecht.

U kunt natuurlijk altijd een klacht indienen, maar ik heb in uw verhaal niets gelezen waarmee een klacht succesvol kan zijn. Bovendien: de uitvaart is al uitgevoerd en is niet meer terug te draaien.

U merkt op dat er oorspronkelijk wel een uitvaartverzekering was, maar dat de door de rechtbank aangestelde bewindvoerder die verzekering beƫindigd heeft. Dat hoor ik vaker en dat vind ik een onverstandig beleid van bewindvoerders. Maar aan de andere kant kunnen bijvoorbeeld kinderen van betrokkene de premie wel door blijven betalen zodat de verzekering door kan lopen. Op die idee is blijkbaar niemand gekomen.
Maar daar kan niemand een verwijt van worden gemaakt. Over het handelen of nalaten van de bewindvoerder kan - afhankelijk van het soort bewind - een klacht worden ingediend bij de rechter-commissaris of bij de Raad voor rechtsbijstand, Bureau Wsnp. Er moet eerst een klacht zijn ingediend bij het kantoor waar de bewindvoerder werkt.
De gemeente gaat niet over de bewindvoering en klachten daarover.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >