Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Uitvaart op kosten vd gemeenschap (eerste 2 jaar niet verzekerd)


23 maart 2008

Vraag nummer: 5307  (oude nummer: 10506)

Geachte heer.
Een patient van mij (ik werk als wijkverpleegkundige) heeft zich in januari jl laten verzekeren voor zijn uitvaart. Hij is 48 jaar en had kanker. Doch hiervan was hij volgens de artsen genezen. Nu blijkt in maart toch dat hij ongeneeslijk ziek is en hij binnenkort zal overlijden. In de verzekeringspolis staat een clausule dat als hij binnen 2 jaar na afsluiten v.d verzekering overlijdt hij alsnog zelf voor de kosten moet opkomen. Hij heeft echter geen financiele middelen om dit te betalen, en zijn familie ook niet. De gemeente Heerlen heeft al laten weten dat de familie niet bij de crematie kan/mag zijn, als zij voor de kosten v.d crematie moeten opdraaien. Dit is voor de moeder van mijn patient onverteerbaar. Is er geen andere oplossing? Bestaat er zoiets als een bijzondere uitkering voor de moeder zodat ze toch haar eigen zoon op een waardige manier kan begraven of cremeren? Het verdriet van de fouten van de artsen is al groot genoeg. Bovendien heeft ook niemand vertelt dat als hij binnen 2 jaar zou overlijden de verzekering niet uitkeert. Weet U een oplossing?

BVD L. Lemmens

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik weet dat er verzekeringen zijn die inderdaad een soort drempel van 2 jaar inbouwen. Andere niet. Het was niet verstandig van die persoon om een verzekering-met-drempel te nemen. Want behalve ziekte kunnen er natuurlijk ook andere oorzaken zijn waardoor iemand al dan niet plotseling komt te overlijden.

Het is niet ongebruikelijk dat een gemeente geen rouwdienst e.d. organiseert als zij de uitvaart moet regelen en betalen. Mensen zijn er primair zelf verantwoordelijk voor om - tijdig - iets voor hun uitvaart te regelen.

Dat niemand vertelt dat de betreffende verzekering niet uitkeert bij overlijden binnen 2 jaar na afsluiten, lijkt me sterk. Misschien zal de verzekeraar het niet meteen vertellen, maar het moet dan wel in de polis of algemene voorwaarden staan. Die moet men natuurlijk wel lezen, alvorens te tekenen. Men kan dan nog voor een andere verzekering kiezen.

Ja, het is denkbaar dat de moeder een vorm van bijzondere bijstand kan krijgen om de uitvaart toch zelf te regelen. Dat moet ze zo snel mogelijk met de sociale dienst overleggen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu 088 - 605 1219

Dag en nacht bereikbaar

JA NEE