Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Uitvaart gemeentewege, zelf uitvaartondernemer kiezen?


30 november 2016

Vraag nummer: 48450

Het betreft een uitvaart van jong meisje, geen geld en moeder heeft bijstand. Het wordt hoogstwaarschijnlijk een uitvaart door de gemeente. Mag je aangeven met welke onderneming je wilt werken of moet je werken met de uitvaartondernemer die betrokken is bij de gemeente?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als de gemeente de uitvaart regelt en betaalt, is het bij de meeste gemeenten zo dat de familie helemaal niets meer met de uitvaart van doen heeft. Er is helemaal geen keus van een ondernemer. De ondernemer werkt ook niet met de familie samen, want de familie wordt er niet bij betrokken. Zie bijvoorbeeld de video over het aanwezig zijn van nabestaanden bij een uitvaart door de gemeente:


Anders is het, als de moeder bijzondere bijstand krijgt om de uitvaart zelf te regelen. Dan kan zij wel zelf een uitvaartondernemer kiezen en zelf de uitvaart regelen. Of het zoveel mogelijk met vrienden en familie regelen, zonder uitvaartondernemer.
Zie voor de vraag of men verplicht is een uitvaartondernemer in te schakelen:


Ik adviseer mensen om de uitvaart zoveel mogelijk niet door de gemeente te laten regelen, maar toch zelf iets te regelen met familie en vrienden die wat geld bij elkaar leggen. Een uitvaart hoeft ook helemaal niet zo duur te zijn, als je even rustig de alternatieven op een rij zet.
Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Kosten uitvaart'.
Enkele hoofdlijnen: een crematie kost ongeveer 1.300,-
Een begraving in een algemeen graf op een gemeentelijke begraafplaats kost in veel gemeenten tussen 700,- en 1.100,- euro.
Kerkelijke begraafplaatsen - waar iedereen terecht kan - bieden vaak graven nog goedkoper aan. Men hoeft meestal helemaal geen lid van de kerk te zijn.
Kinderen hebben geen geld voor de crematie;
Kosten graf natuurbegraafplaats (goedkoper dan cremeren).

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >