Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Prijsverschil begraven tussen gemeente en ondernemer naar familie 2


23 februari 2007

Vraag nummer: 4657  (oude nummer: 8917)

Even ter verduidelijking, volgens de gemeente waren de kosten van de begrafenis 2241,00 Euro de begravenis heeft plaats gevonden met de gemeente als opdrachtgever. Omdat wij als nabestaanden pas gelegenheid kregen om in de woning van de overledene te treden en andere zaken te regelen moest de begravenis van de Gemeente overgenomen worden.
Het is natuurlijk vreemd dat een dienst die dan al verricht is voor een zeker bedrag, daarna ruim 1000 euro meer kost. De ondernemer beroept zich op afspraken met de gemeente die een ander tarief heeft (goedkoper) dan een particulier en dat dit zelfs wettelijk verplicht is.
Maar wij hebben immers de begrafenis van de Gemeente overgenomen en zelf geen opdracht gegeven, omdat we niet eens wisten dat deze neef was overleden.
Dit ter verduidelijking.

Antwoord:

Geachte heer,

Een 'groot-afnemer' zoals de gemeente mag met een leverancier prijsafspraken maken, die voor derden niet gelden. De vraag is dan echter of u duidelijk en juist bent voorgelicht over de kosten, toen u (met andere familieleden) besloot om de kosten voor uw (gezamenlijke) rekening te nemen.
Het is volstrekte onzin als een ondernemer zegt dat er een verplichting is om een gemeente een ander tarief aan te bieden. Maar dat verandert uw zaak niet.

Blijft echter de vraag of u wel verplicht bent om de begrafeniskosten te dragen. Zoals ik al aangaf is er geen wettelijke verplichting in de relatie neven-nichten, behalve wanneer u erfgenaam bent (en de erfenis niet verwerpt). Maar als u onvoorwaardelijk al bij de gemeente hebt aangegeven de kosten wel te gaan dragen, dan bent u aan die toezegging gebonden. Tenzij men u onjuist heeft ingelicht over de kosten.

Zoals eerder gezegd kan ik er niet meer van zeggen, zonder exact de afspraken, manier van contact met de gemeente, correspondentie daarover etc, te kennen.

Als u het een beetje hard wilt spelen, betaalt u gewoon de nota van de uitvaartonderneming niet. U bent per slot geen opdrachtgever van de uitvaart en hebt er niet voor getekend. De gemeente wel, en die moet dan betalen. De gemeente kan dan proberen haar kosten te verhalen op de erfgenamen, maar dan hoeft er niet meer vergoed te worden dan de werkelijke gemaakte kosten. En de kosten van de begrafenis waren EUR 2241,-, dus is dat het enige dat betaald moet worden.
Ik denk dat ik het in uw geval maar hard zou spelen. Dan hoeft u of helemaal niets te betalen als u geen erfgenaam bent, of 1.000,- minder.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu 088 - 605 1219

Dag en nacht bereikbaar

JA NEE