Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Neef overleden en begraven zonder dat wij dit wisten


22 oktober 2012

Vraag nummer: 32297

Mijn neef is plotseling op straat overleden. Hij was alleenstaand.
Niemand van de gemeente heeft ons op de hoogte gebracht, terwijl wij al 14 dagen probeerde hem te bereiken. Toen wij voor de tweede keer bij hem langs gingen hoorde wij van de buurvrouw dat hij overleden was!
Hij was inmiddels al begraven.
Begrijpt u onze frustratie, waarom heeft de politie, en/of gemeente ons niet op de hoogte gebracht? Zo maar begraven, zonder familie erbij. Ik heb de gemeente Schiedam gevraagd, maar zij geven aan dat dit de wettelijke privacy is!! Ik geloof hier niets van.

Heeft u antwoord voor mij aub?

Met vriendelijke groet,

Marja Mellaart

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik begrijp de opmerking van de gemeente over wettelijke bescherming van privacy ook niet. Wiens privacy? Van u of van uw neef? Absolute kletskoek, meen ik.

De politie regelt de uitvaart niet. Dat doet de gemeente. De Sociale Dienst gaat dan ook op zoek naar nabestaanden. Men kijkt bijvoorbeeld in de woning van de overledene of men adresboekjes kan vinden e.d.

Ik kan mij voorstellen dat als men op zoek gaat naar nabestaanden, men wellicht niet de moeite doet om neven en nichten te zoeken. Wel kinderen, ouders, broers en zussen. Er zijn echter geen regels voor; gemeenten kunnen hun eigen handelwijze bepalen voor dit soort gevallen.

Ik zou in uw geval, als ik u was, een schriftelijke klacht indienen bij burgemeester en wethouders van de gemeente. Misschien leidt dat er toe dat men in de toekomst iets meer moeite zal doen om nabestaanden op te sporen en van een overlijden in kennis te stellen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Bijvoorbeeld over de vraag wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd:

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu 088 - 605 1219

Dag en nacht bereikbaar

JA NEE