Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Na seksueel misbruik vader gemeentelijk wlb betalen


7 oktober 2019

Vraag nummer: 58766

18 jaar geen contact met “vader” na seksueel misbruik. Is voor de rechter geweest heeft bekend en straf gehad.
Nu is “vader” overleden en heeft de gemeente de begrafenis geregeld, moet ik gezien het verleden de begrafenis kosten terug betalen aan de gemeente?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De Wet op de lijkbezorging en het Burgerlijk Wetboek, die gezamenlijk regelen dat kinderen verantwoordelijk zijn voor de kosten van de uitvaart van hun ouders, als de gemeente de uitvaart moet regelen, kennen geen mogelijkheid van uitzonderingen. Die plicht is er voor elk kind in alle omstandigheden.

Maar een gemeente heeft de vrijheid om af te zien van haar recht om de kosten terug te vorderen. Ik weet dat er gemeenten zijn die in vergelijkbare situaties de kosten niet bij dat kind gevorderd hebben. Maar een gemeente is niet verplicht om uitzonderingen te maken.

Overleg het gewoon eens met die gemeente, zou ik zeggen. Ik denk dat de kans groot is dat de gemeente in zo'n duidelijk geval van misbruik van invordering afziet.

Zie andere vragen over het optreden of nalaten door de gemeente in de subrubriek 'Uitvaart door gemeente; vragen van publiek' en de subrubriek 'Uitvaart door gemeente; vragen van gemeenten'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vanaf vandaag, 26 mei, tot 3 juni 2018 hebben veel begraafplaatsen Open dagen, waarbij op bijzonderheden van de begraafplaats wordt geattendeerd, zoals grafkunst. Zie www.WeekvandeBegraafplaats.nl.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu 088 - 605 1219

Dag en nacht bereikbaar

JA NEE