Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kunnen de kosten van mijn vaders begrafenis door de gemeente alsnog op mij verhaald worden?


20 januari 2013

Vraag nummer: 33373

Mijn vader heeft niets geregeld voor zijn uitvaart, is nu ernstig ziek en ik verwacht dat hij over niet al te lange tijd zal komen te overlijden. Ik heb zo'n 35 jaar geleden gebroken met hem. Heb hem nooit meer gezien of gesproken. Mijn zus heeft nog wel contact met hem. Ben ik verplicht om mee te betalen aan de begrafenis? Zo nee, moet ik dat ergens vast laten leggen? Stel dat de gemeente de uitvaart betaalt, kan/mag de gemeente daarna alsnog bij mij aankloppen om achteraf de kosten te verhalen?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Ja, u bent als erfgenaam in principe verplicht om mee te betalen aan de kosten van de uitvaart.
Als u geen opdracht geeft voor de uitvaart en afstand doet van de erfenis, bent u niet voor kosten aansprakelijk als een ander familielid of vrienden en bekenden de uitvaart regelen.

Dit ligt anders als de gemeente de uitvaart regelt. De gemeente kan namelijk altijd kosten op kinderen van een overledene verhalen, ook als er 35 jaar geen contact is geweest, het kind afstand heeft gedaan van de erfenis e.d. Voor de gemeente geldt een aparte wettelijke regeling. Het was een keuze van de wetgever om niet de belastingbetaler voor uitvaartkosten op te laten draaien, als er kinderen van de overledene zijn.

Vergelijk vraag Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart? in de 'Lijst van meest gestelde vragen' op de hoofdpagina van de Juridische adviesrubriek.

Zie ook de vele honderden vergelijkbare vragen in de subrubrieken Kosten uitvaart en Uitvaart door gemeente (in de lijst links onder op uw scherm).

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Bijvoorbeeld over de vraag of men verplicht is een uitvaartondernemer in te schakelen:

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu 088 - 605 1219

Dag en nacht bereikbaar

JA NEE