Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Gemeente keuze begraven / cremeren


11 november 2015

Vraag nummer: 44195

Een gemeente heeft geen eigen graven meer maar wel een eigen crematorium in de gemeente. Kan de gemeente, in het kader van de lijkbezorging, de optie crematie "opleggen" in plaats van een vermoedelijke wens tot begraven? Hoe dient een gemeente om te gaan met een vermoedelijke wens tot begraven, althans volgens de nabestaanden, als er geen algemene graven meer zijn?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik begrijp niet dat u kunt schrijven dat een gemeente geen eigen graven meer heeft.
Iedere gemeente is verplicht om een begraafplaats te hebben, dan wel een regeling dat men altijd kan laten begraven op een bijzondere begraafplaats in die gemeente. Een gemeente heeft dus altijd grafruimte ter beschikking.
Dat een gemeente een begraafplaats moet hebben, betekent niet dat die begraafplaats op het eigen grondgebied van de gemeente moet liggen. De gemeentelijke begraafplaats van Amstelveen bijvoorbeeld, ligt in (wat nu) Amsterdam (is). De gemeentelijke begraafplaats van Amersfoort ligt op het grondgebied van de gemeente Leusden.

Als de gemeente een begrafenis regelt in het kader van de overheidszorg omdat nabestaanden het niet doen of niet kunnen, is er geen verplichting, dus geen gebod en geen verbod, om een algemeen graf of een eigen / particulier graf te gebruiken. Daar is de gemeente vrij in.

Er zijn gemeenten waar zowel op de gemeentelijke als kerkelijke begraafplaatsen geen algemene graven bestaan. Dan neemt men natuurlijk een eigen graf voor de overledene.

Bij het regelen van een uitvaart bij wijze van overheidszorg, dient de gemeente in principe wel rekening te houden met de wens of vermoedelijke wens van de overledene. Maar alleen als de opties gelijkwaardig zijn, ook in financieel opzicht. Als de overledene de wens had om gecremeerd te worden, maar de overledene kan goedkoper begraven worden in een algemeen graf (wat vaak het geval is) dan kan de gemeente besluiten om niet te cremeren. Bij een verschil van enkele tientallen euro's zal de gemeente de wens van de overledene waarschijnlijk wel accepteren. Maar de gemeente hoeft geen honderden euro's extra kosten te maken, als de wens zoveel duurder zou uitvallen.
Als nabestaanden, familie en vrienden, vinden dat er iets anders zou moeten gebeuren, dan kunnen ze dat zelf regelen en betalen. Doen ze dat niet, dan heeft de gemeente het laatste woord.

Ter vergelijking: een 'gewone' crematie kost ongeveer EUR 1.250,-. Een begraving in een algemeen graf voor 10 jaar kost bij een gemeente vaak tussen de EUR 700,- en EUR 1.000,-. Graven voor 20 jaar op een kerkelijke begraafplaats zijn soms nog goedkoper, rond de 400,- euro. Sommige crematoria bieden ook goedkope crematies zonder afscheidsdienst e.d. aan, de zogenaamde technische crematies.

Voor een gemeente is het meestal niet verstandig om een overledene laten cremeren, tenzij het crematorium ook van de gemeente is. Het begraven op een eigen begraafplaats is voor een gemeente altijd goedkoper dan een crematie in een crematorium van een andere eigenaar. De gemeente hoeft aan zichzelf geen huur voor het graf te betalen en spaart de crematiekosten uit.

Een ander punt is dat een gemeente het toelaten van nabestaanden bij een crematieplechtigheid kan weigeren. Bij een begrafenis zal de gemeente meestal wel nabestaanden toestaan om aanwezig te zijn, omdat dit geen extra kosten met zich mee brengt.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der PuttenTIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nlTIP
Buitenhuis La Hardoye: een paar dagen weg of een of meer weken vakantie voor 2 tot 10 personen in Frankrijk. Prachtig sfeervol zeer ruim huis met meerdere zitkamers, open haard op 'kasteelformaat', met grote tuin, twee terrassen, eigen beekje en boomgaard op de grens van de Franse Ardennen en de Champagne. Slechts 340 km van Utrecht.
www.vakantiehuis-ardennen.info


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals over het aanwezig zijn van nabestaanden bij een uitvaart door de gemeente:

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >