Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Geen volledige en correcte uitleg over algemeen graf gehad


6 oktober 2015

Vraag nummer: 43897

Beste Dhr van der Putten

Mijn vader is onlangs begraven op het selwerderhof. Hij had jammer genoeg geen uitvaartverzekering waardoor we de kosten niet konden betalen.
De gemeente Groningen heeft akkoord gegeven om deze kosten op zich te nemen.
Maar wat ze er niet bij vertellen is dat je totaal geen grafrechten meer hebt en dat het graf indien er geen plek meer is word ontruimd.
Heb zojuist contact gehad met de diensten, en indien wij de volledige uitvaartkosten in een keer betalen worden de rechten van ons. Heb zojuist mijn papa verloren, en over 10 jaar ben ik hem nog eens kwijt!

Kan ik dit op een of ander manier aanvechten dat betalingen in termijnen wel mogelijk is? zijn er bepaalde diensten die hiermee kunnen helpen?

Morgen krijg ik te horen wat de totale kosten zijn.

Met vriendelijke groet

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

U kunt niets aanvechten. Dan had u zelf maar de uitvaart moeten regelen, of had uw vader zelf een uitvaartverzekering moeten nemen.
Als ouders ouder worden, kunnen zij zich natuurlijk ook zelf de vraag stellen hoe hun uitvaart geregeld en betaald zal worden. Uw vader heeft zelf op dit punt geen verantwoordelijkheid genomen en geen spaargeld of verzekering geregeld en nu zijn kinderen met de problemen opgezadeld. Wat hard gezegd misschien, maar wel de feiten.

Ik kan niet beoordelen of u een volledige en correcte uitleg over een algemeen graf hebt gehad. Maar even praktisch gedacht: had het verschil gemaakt? Want had u dan het alternatief, een eigen particulier graf, kunnen betalen?

Op internet is ook duidelijke informatie over de verschillen tussen graven te vinden. En wat de consequenties kunnen zijn als de gemeente de uitvaart regelt.

Als u wilt dat uw vader een ander, particulier, graf krijgt, dan kunt u hem nu nog laten herbegraven indien het niet langer dan 2 maanden geleden is dat hij overleden. Een op- en herbegraving wordt in de regel toegestaan binnen 2 maanden na het overlijden of na 10 jaar. Zie:


Over 10 jaar kan een algemeen graf inderdaad geruimd worden. Maar u kunt er dan ook voor zorgen dat hij wordt herbegraven in een eigen graf. Daar kunt u ook nu al voor gaan sparen.
U hoeft hem niet over 10 jaar nog een keer te verliezen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu 088 - 605 1219

Dag en nacht bereikbaar

JA NEE