Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

As zomaar uitgestrooid (gemeente betaalde de crematie)


7 februari 2010

Vraag nummer: 7279  (oude nummer: 15015)

Hallo,

Ik heb een vraag. Het is al een tijd geleden, maar ik loop er nog heel erg mee in mijn maag. Mijn moeder is in 2008 overleden. Ze had geen verzekering en de crematie is door de gemeente betaald. Bij de openbaring heb ik aangegeven dat ik de urn graag mee naar huis wil nemen. Ze zeiden me dat ik 3/4 weken moest wachten op de urn. Ik wachtte en wachtte totdat ik uiteindelijk opgebeld werd door mijn maatschappelijk werker die me vertelde dat mijn moeder die dag uitgestrooid was. Ik vroeg of ze me wouden vertellen waar ze mijn moeder uitgestrooid hebben zodat ik toch wat as van haar mee kon nemen. (ik wou namelijk een ashanger kopen omdat mijn vader 1,5 jaar eerder is overleden en ik wou hier de as van mijn beide ouders in doen, dat heb ik ook aangegeven). Maar omdat het een anoniem strooiveld was konden ze me niet vertellen waar mijn moeder precies is uitgestrooid. Ik ben er nog steeds erg kwaad over. Ik heb later wel de steen die bij het crematieproces zat, gekregen. Maar voor mijn gevoel is dat niet hetzelfde. Ik heb me ook nog schriftelijk beklaagd bij de gemeente, maar dit heeft niet veel uitgehaald.

Mijn vraag is nu: wat kan ik hier nog mee doen? Ik heb door deze situatie redelijk wat emotionele schade opgelopen en het houdt me nog elke dag bezig. Kan ik het crematorium of de gemeente aanklagen? Dit kan toch niet zomaar? Of wel?
Alvast hartstikke bedankt!

P.S. Ik ben de enige erfgenaam.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Uw verhaal is niet helemaal duidelijk. Heeft 1) de gemeente de crematie geregeld en betaald, of 2) heeft u de crematie zelf geregeld (en de gemeente de crematie betaald of aan u de kosten vergoed)?

In het eerste geval, dat de gemeente de crematie heeft geregeld en betaald, hebt u geen recht op as.
Het kan in zo'n geval best zijn dat de gemeente u niettemin de as gunt, maar men is niet verplicht om as af te laten geven.

In het tweede geval, dat u de crematie zelf geregeld hebt, hebt u wel recht op as. Maar dan is het een kwestie die u als opdrachtgever van de crematie zelf met het crematorium moe(s)t regelen.

In alle gevallen is het echter onverstandig van u geweest om contacten over de verstrooiing of afgifte van as via anderen, zoals een maatschappelijk werkster, te laten lopen. Dat is altijd als iets over meerdere schijven loopt. Dat geeft een risico op miscommunicatie en misverstanden. Daar is hier waarschijnlijk sprake van.

Een en ander is natuurlijk erg vervelend. Iedereen had u waarschijnlijk dat beetje as voor een hanger van harte gegund. Jammer dat het misgelopen is.
Maar ik zie geen reden voor aanklagen of een schadevergoeding. Wie zaken, om welke reden dan ook, uit handen geeft en niet zelf duidelijke afspraken maakt met het crematorium, neemt daarbij een risico.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Vergelijk de vragen Gecremeerd door de gemeente wat gebeurt er met de as? en Recht op as na crematie door gemeente in de subrubriek 'Uitvaart door gemeente'.Zijn kinderen verplicht de uitvaart van hun ouders te betalen?


Kunnen nabestaanden een uitvaart bijwonen die door de gemeente wordt geregeld?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE