Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Ik was 17 en nu wil ik medisch gegevens weten over mijn moeder. Kan dit?

13 oktober 2016

Vraag nummer: 47749

Mijn moeder is in 1987 overleden ik heb nog veel vragen. Is er een mogelijkheid om haar medisch dossier in te kijken. Mijn vader leeft ook niet meer . Zelf ben ik 48 en zit met veel vragen. Kunt u mij helpen

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het is de vraag of dat medisch dossier na ongeveer 30 jaar nog wel bestaat. Bij mijn weten is er de verplichting om medische dossiers 15 jaar te bewaren. Ook medische dossiers van overleden patiƫnten.

Als het dossier nog bestaat, bij een huisarts of ziekenhuis, is het waarschijnlijk niet mogelijk om zelf het dossier in te zien vanwege de nog steeds geldende privacy van de overledene. Wel kan men u op hoofdlijnen vertellen waaraan uw moeder waarschijnlijk is overleden.
Terzijde merk ik op dat het zelf inzien van het dossier meestal weinig zin heeft, als men zelf niet medisch geschoold is. Ik heb wel eens dossiers ingezien en ik begreep er helemaal niets van. Het dossier is geen uitgewerkt verhaal voor derden, maar bevat aantekeningen voor de arts zelf of collega's. Die zijn zonder kennis van zaken vaak niet te begrijpen.

Ik verwijs voorts naar mijn antwoorden op vergelijkbare vragen:
- vraag 4920 'Inkijken medisch dossier na overlijden';
- vraag 25659 'Overlijdings papieren (medisch dossier na overlijden)';
- vraag 7027 'Hebben wij recht op inzage (en uitleg artsen) volledig obductierapport?';
- vraag 26900 'Overlijdingsakte aanvragen van mijn moeder (en oorzaak overlijden).

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Is het verplicht om een uitvaartondernemer in te schakelen?

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder