Vergeten aftrekpost begrafeniskosten en herdenksteen


25 juni 2020

Vraag nummer: 61069

Mijn moeder is overleden de erfenis is een woning waarvan mijn vader het vruchtgebruik heeft. Mijn vader heeft aangifte erfbelasting moeten doen waarin ik als dochter ben meegenomen. Hij hoeft volgens de definitieve aanslag 0 euro te betalen. En ik als dochter 2.300 euro aan erfbelasting. Volgens meerdere informatiebronnen betaald de overgebleven ouder de erfbelasting die op mij (als dochter) naam staat omdat ik eigenlijk nog niks erf alleen op papier.
Nu las ik dat je de begrafeniskosten en de herdenksteen kan aftrekken van de erfbelasting. Mijn vraag is maakt het uit op wie zijn naam de kosten voor de begrafenis staan (factuur).
Op die van mijn vader of die van mij ? En is deze vergeten aftrekpost nog te herstellen via een bezwaarschrift? De begrafeniskosten staan op vadersnaam wij hebben wel mee betaald maar niet op papier. De factuur gedenksteen staat wel op mij naam. Ik kan nergens een duidelijk antwoord vinden.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Dat antwoord kunt u hier vinden.

Over de erfbelasting als zodanig kan ik u niets zeggen. Wel over de rekeningen.

De vraag over de correctie van de aanslag durf ik niet te beantwoorden, want het is mijn vakgebied niet. Je moet alleen advies geven als je er echt verstand van hebt. Maar deze juridische adviesrubriek behandelt geen erfrecht, vragen over testamenten, erfbelasting of problemen rond de nalatenschap e.d.
Deze rubriek is er alleen voor juridische vragen over begraven en cremeren. Dat is iets anders.

Zie de vraag Erfenis / erfrecht (lees dit eerst!) in de lijst 'Meest gestelde vragen' voor diverse tips waar u dan wel terecht kunt, zoals de Notaristelefoon en de vragen en antwoorden in de adviesrubriek Notarieel recht / erfrecht.

Ik kan wel iets zeggen over de rekeningen. Voor de erfbelasting maakt het niet uit of de rekeningen voor de begrafenis en het grafmonument door u of uw vader of iemand anders betaald zijn. En op wiens naam ze staan. Ze zijn voor kosten in verband met het overlijden van uw moeder. Ze worden in principe betaald uit of verrekend met de nalatenschap c.q. de erfgenamen. Daar gaat het om. Dat het lasten voor de erfgenamen als erfgenaam zijn. Hoe u ze onderling verrekent is bijzaak.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Moet u op dit moment een uitvaart regelen?

JA NEE