Schulden overleden zoon, kosten crematie en weigeren erfenis


23 augustus 2012

Vraag nummer: 28875

Mijn zoon is totaal onverwacht gestorven op 38 jr leeftijd. We hebben hem zo goedkoop mogelijk laten cremeren, maar nu blijkt dat hij alleen maar schulden achterlaat. Ik zelf was opdrachtgever vd crematie, maar leef van een uitkering IOAW.
Zijn er regelingen waardoor ik in ieder geval niet dat hele bedrag moet betalen?
En hoe kan ik de rest vd erfenis weigeren?
Groet, Marga

Antwoord:

Geachte mevrouw,

U hebt twee vragen.

De eerste vraag is of er regelingen zijn waardoor u niet alle kosten hoeft te dragen.
Nee, er zijn geen algemene landelijke regelingen. Maar misschien komt u in aanmerking voor bijzondere bijstand. Dat zou u bij uw gemeente na moeten vragen.

Misschien is het ook een goed idee om uw vraag voor te leggen aan de collega's van de expert-adviesrubriek Nazorg. Misschien hebben zij nog een praktische tip.

Uw tweede vraag over het weigeren van de erfenis ligt op het terrein van het erfrecht. De juridische adviesrubriek behandelt geen erfrecht. Deze rubriek is er alleen voor juridische vragen over begraven en cremeren.
Zie de vraag Erfenis / erfrecht (lees dit eerst!) in de lijst 'Meest gestelde vragen' voor diverse tips waar u dan wel terecht kunt, zoals de adviesrubriek Notarieel advies / erfrecht.

Natuurlijk kunt u ook kijken of u het antwoord op uw vraag vindt op de site van de beroepsorganisatie van de notarissen (www.notaris.nl).
Als u een bepaalde vraag uitgebreider wilt bespreken, kunt u uw vraag ook telefonisch voorleggen aan de Notaristelefoon: 0900 - 346 93 93 (EUR 0,80 per minuut). De deskundige medewerkers (notarissen, kandidaat-notarissen en oud-notarissen) zijn op werkdagen bereikbaar van 09.00 tot 14.00 uur.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP:
Zie ook de video-adviesrubriek: Infotheek > reportages > kijkersvragen > notariƫle vragen (klik hier).

Zoals de vraag: Naar de notaris als iemand is overleden?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn