Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Hoe regel ik de begrafenis voor een goede vriend als er geen verzekering en geld beschikbaar is?


30 januari 2012

Vraag nummer: 27336

Geachte lezer,

Eeen zeer goede vriend van mij heeft me gevraagd om na zijn overlijden zorg te dragen voor een goede afwikkeling. Er is geen verzekering en ook geen geld.
Hij heeft geen vrouw of kinderen. Wel is er een broer, maar daar is niet tot nauwelijks contact mee.
Hoe moet ik dit aanpakken?
Alvast dank voor uw moeite,
met vriendelijke groet
XX

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Als u de uitvaart regelt, bent u voor de uitvaartondernemer aansprakelijk voor de kosten. Zie de vraag Wie verantwoordelijk is voor de kosten van de uitvaart. Zie ook de film:


Als er geen verzekering is en geen geld is, blijft u waarschijnlijk met de kosten zitten. U moet afwegen of u dat wel wilt.
Zie vraag Geen verzekering; hoe gaat het met de kosten?.
Het antwoord op vraag Aansprakelijkheid (begrafenis regelen maar niet aansprakelijk zijn voor eventuele schulden) geldt deels ook voor u: u blijft met de kosten zitten. Maar omdat u geen erfgenaam bent (dat is de broer) bent u niet aansprakelijk voor eventuele schulden.

Uw vriend heeft een broer. Die niet verplicht om de uitvaart van uw vriend te regelen. Als hij het wel doet heeft hij waarschijnlijk ook het probleem dat hij dan zelf voor de kosten opdraait.
Als u de uitvaart regelt en betaalt, hebt u in principe verhaal op de broer, omdat die erfgenaam is. Maar als hij de nalatenschap verwerpt, hoeft hij de kosten niet te dragen. Dan blijft u dus met de kosten zitten.

Als u de uitvaart niet regelt en niemand anders doet het, dan moet de gemeente de uitvaart regelen. De gemeente kan de kosten verhalen op erfgenamen, dus in dit geval de broer. Maar als die de nalatenschap verwerpt, hoeft hij de kosten niet te dragen.
Er is wel een ander probleem met het regelen van de uitvaart door de gemeente, namelijk de vraag of nabestaanden de uitvaart kunnen bijwonen:


Als u zelf de uitvaart regelt, kunt u proberen dit zo goedkoop mogelijk te doen. Voorbereiding is dan heel belangrijk. Toevallig is vanavond een aflevering van het consumentenprogramma Rambam (VARA) op TV, waarin ik hetzelfde zeg. Door van tevoren allerlei zaken goed uit te zoeken en te vergelijken, kan men vaak veel kosten besparen.
Men kan overwegen om geen uitvaartondernemer in te schakelen, of om slechts beperkt van de hulp en het advies van een ondernemer gebruik te maken. Zie voor de vraag of men verplicht is een uitvaartondernemer in te schakelen:


Voorts kunt u proberen om het begraven of cremeren zo goedkoop mogelijk uit te voeren.
Er zijn uitvaartondernemers die een crematie kunnen aanbieden voor bedragen tussen de 1.000,- en 1.500,- euro. Sommigen adverteren er mee; anderen doen het ook als men het maar vraagt en bespreekt. Maar voor dat overleg is natuurlijk tijd nodig.
Men kan ook begraven tegen lage kosten. Dan is begraven niet duurder dan cremeren. Met name op sommige natuurbegraafplaatsen kan men erg goedkooop begraven in een algemeen graf (www.natuurbegraafplaats.nl). Voordelen zijn dat men geen duur grafmonument nodig heeft en dat een goedkoop graf daar uiterlijk niet te onderscheiden is van een duurder graf.
Voor welke optie men kiest kan ook afhangen van de regio waar uw vriend woont. In de randstad zal waarschijnlijk cremeren eenvoudiger goedkoop te realiseren zijn en buiten de randstad goedkoop begraven.

Zie de vele vergelijkbare vragen in de subrubrieken Kosten uitvaart en Uitvaart door gemeente (linksonder in de lijst op uw scherm).
U kunt onder aan deze pagina een print of PDF maken van dit antwoord.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Bijvoorbeeld: Wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >