Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Wat als ik als erfgenaam niet word verwittigd


23 februari 2020

Vraag nummer: 60121

Wat als ik als erfgenaam niet word verwittigd ook al ben ik geen familie maar wel een goede vriendin van de overledene dat haar laaste wil was dat ik ook erfgename ben en de familie dit niet heeft gedaan

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Er is geen verplichting voor de overheid, voor familie, of voor vrienden of bekenden om anderen (wie?) te informeren over het overlijden van een persoon. Ook geen erfgenaam, tenzij men executeur is.

Het kan zijn dat familie niet bekend is met de vraag wie erfgenaam is van een overledene. Dat staat in testament, maar het kan zijn dat de familie niet eens weet dat er een testament is. Bij voorbeeld omdat de overledene nooit over een testament heeft gesproken. Het kan zijn dat de familie wel een kopie van een testament heeft gevonden, in het huis van de overledene, maar dat uw naam daar niet in staat. Het kan zijn de overledene een kopie van een oud testament bewaard heeft - en zich dat niet eens bewust was - maar niet van de nieuwe versie. Het kan ook zijn dat de overledene tegen u gezegd heeft dat hij of zij u erfgenaam wil maken, maar deze bedoeling nooit in daden heeft omgezet.
Ik noem maar een aantal mogelijkheden.
Men is alleen erfgenaam als men genoemd staat in een testament, dat door een notaris is opgesteld. De notaris bewaart altijd een testament zelf, om te voorkomen dat het kwijt raakt of dat nabestaanden die niet gelukkig zijn met de inhoud, het kwijt maken.

Als u weet welke notaris het testament heeft gemaakt, kunt u die benaderen met de vraag of u erfgenaam bent. Als u niet weet welke notaris het testament gemaakt heeft of welke opvolgende notaris nu het testament bewaart, kunt u contact opnemen met het Centraal Testamenten Register in Den Haag. Dan kunt een schriftelijk een aanvraag doen en een kopie van een overlijdensakte meesturen. De overlijdensakte kan een erfgenaam opvragen bij de gemeente van overlijden. De kosten bedragen ongeveer 14 euro.

Zie ook de vraag Erfenis / erfrecht (lees dit eerst!) in de lijst 'Meest gestelde vragen' voor diverse tips, zoals de Notaristelefoon en de vragen en antwoorden in de adviesrubriek Notarieel recht / erfrecht.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >