Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verdeling kosten erfenis


14 juli 2018

Vraag nummer: 55650

mijn vader is 16 mei overleden en er is een bedrag van ongeveer 93000 euro mijn moeder leef nog maar is door mijn vader onterft vanwege alzheimer ze krijg een bewindsvrouw 23 juli toegewezen ik woon in thailand vandaar
nu wordt het geld 50-50 verdeeld maar de notaris zegt u moet alle kosten betalen van uw deel dus er blijf 12000 euro over
is het niet zo dat eerst alles wordt betaald en dan 50-50 graag uw antwoordt

Antwoord:

Geachte heer,

Dat lijkt mij ook, eerst de kosten betalen en dan pas 50/50 verdelen, maar ik heb er geen verstand van. Ik weet niet wat de uitzonderingen op de regel of bijzondere situaties zijn.
Het lijkt mij overigens veel slimmer als uw moeder alle kosten zou betalen, niet u. Want als uw moeder overlijdt erft u weer en krijgt u het geld toch, maar dan via een omweg. Die omweg lijkt mij niet verstandig. Als uw moeder bijvoorbeeld in een verzorgingshuis zit waar zij eigen kosten moet betalen, kan zij veel beter een kleiner eigen vermogen hebben, dan een groter. Ik zou in goed overleg met (de bewindvoerder van) moeder het juist andersom regelen, dat zij de kosten betaalt. De meeste ouders gunnen hun kinderen per definitie het beste resultaat.
Maar, ik heb van deze materie geen verstand. En uw omstandigheden ken ik ook niet.

Uw vraag ligt op het terrein van het erfrecht. De juridische adviesrubriek behandelt geen erfrecht, vragen over erfbelasting of problemen rond de nalatenschap e.d.
Deze rubriek is er alleen voor juridische vragen over begraven en cremeren. Zie de toelichting bij deze rubriek.

Zie de vraag Erfenis / erfrecht (lees dit eerst!) in de lijst 'Meest gestelde vragen' voor diverse tips waar u dan wel terecht kunt, zoals de Notaristelefoon en de vragen en antwoorden in de adviesrubriek Notarieel recht / erfrecht.

Misschien is het voor u verstandig om advies te vragen aan een advocaat die gespecialiseerd is in erfrecht. Bijvoorbeeld een advocaat die lid van van Vereniging Erfrecht Advocaten Nederland. U kunt die zelf googlen.
Het heeft denk ik geen zin om in algemene zin een vraag te stellen, maar iemand echt naar de onderliggende feiten en papieren te laten kijken. Dat kan niet per telefoon of een mailtje. Dan moet u iemand de stukken toesturen.

Het advies van zo'n advocaat kost waarschijnlijk wel iets, maar dan weet u wel zeker of wat die notaris beweert, klopt of niet. Dat is ook wat waard.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >