Overlijden broer /oom


9 juli 2017

Vraag nummer: 51254

Hallo onlangs is mijn oom overleden. En mijn moeder is daarbij aangesteld het bewind te voeren. Hij heeft een eigen huis en wat spaargeld. Ook was zijn uitvaartverzekering toereikend om hem te kunnen begraven. Hij is begraven bij zijn zus. Waarvoor het graf al gehuurd is tot 2028. Mijn andere oom die na haar overlijden afstand heeft gedaan van die grafplek is gecremeerd. Hij kreeg een andere vrouw dus hij wou er niet meer bij in. Zodoende wou mijn onlangs overleden oom er wel bij in en hij dacht dat het daarmee wel in kannen en kruiken zou zijn. Echter bij de verkoop van huisraad en andere kleinood ging het mis en sloeg zoals men vaker hoort ruzie toe. En daarmee ook hebberigheid. Mag de bewindvoerder geld van de erfenis gebruiken om zijn grafrechten af te kopen? Mijn oom laat ruim 2 ton na. Dus om iemand die zoveel nalaat na 10 jaar te laten ruimen? Wat mag de bewindvoerder in zo'n geval doen? Mvg John

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Deze vraag ligt op het terrein van het erfrecht. De juridische adviesrubriek behandelt geen erfrecht, vragen over erfbelasting of problemen rond de nalatenschap e.d.
Deze rubriek is er alleen voor juridische vragen over begraven en cremeren. Zie de toelichting bij deze rubriek.

Zie de vraag Erfenis / erfrecht (lees dit eerst!) in de lijst 'Meest gestelde vragen' voor diverse tips waar u dan wel terecht kunt, zoals de Notaristelefoon en de vragen en antwoorden in de adviesrubriek Notarieel recht / erfrecht.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn