Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Overlijden broer in Amerika


14 februari 2016

Vraag nummer: 45213

Geachte heer,
Mijn broer is in Amerika overleden. Hij was daar 4,5 Jaar geleden getrouwd en zou dit jaar ook voor de Nederlandse wet trouwen. Officieel woonde hij nog bij mij in Nederland. Heeft zijn vrouw nu recht op het partnerpensioen en de kapitaalverzekering?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Daar kan ik geen antwoord op geven. Uw vraag ligt op het terrein van het erfrecht. De juridische adviesrubriek behandelt geen erfrecht, vragen over erfbelasting of problemen rond de nalatenschap e.d.
Deze rubriek is er alleen voor juridische vragen over begraven en cremeren. Zie de toelichting bij deze rubriek.

Zie de vraag Erfenis / erfrecht (lees dit eerst!) in de lijst 'Meest gestelde vragen' voor diverse tips waar u dan wel terecht kunt, zoals de adviesrubriek Notarieel advies / erfrecht.

In algemene zin kan ik nog het volgende zeggen. Er kunnen 2 factoren een rol spelen.
Het eerste is het huwelijksgoederenregime. In Nederland is het 'normaal' dat door een huwelijk de beide echtelieden hun vermogen samenvoegen. Wie zijn of haar eigen vermogen apart wil houden, moet huwelijkse voorwaarden maken. In verreweg de meeste landen van de wereld in het omgekeerd en houden de beide echtelieden hun eigen vermogen. Hoe dat bij uw broer zit en uitpakt, weet ik niet.
Het is ook de vraag of het Amerikaanse huwelijk hier wel erkend en ingeschreven is. Vermoedelijk niet, als u schrijft dat hij nog in Nederland wilde trouwen.

De tweede factor is: wie zijn de begunstigden van het partnerpensioen en de kapitaalverzekering? Staan die op naam van de echtgenote van uw broer? Of alleen 'de echtgenote' of 'de erfgenamen'? Je moet eerst de papieren hebben, om er iets over te kunnen zeggen.

Ik zou als ik u was zo spoedig mogelijk een afspraak maken met een notaris en dan zo veel mogelijk papieren, waar u over beschikt, meenemen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE