Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Nalatenschap overledene aan partner en kinderen


12 oktober 2019

Vraag nummer: 58854

Ik stel deze vraag namens mijn moeder. Het gaat om het volgende; 5 jaar geleden is haar moeder overleden, zij hadden geen contact maar wel met haar andere zonen en dochters. Mijn moeder heeft een goed contact met haar broers en zussen. Haar moeder woonde al jaren samen met haar partner ( niet de vader van..) Toen zij was overleden heeft de notaris een van de dochters gebeld met de vraag over er een goed contact was tussen kinderen en partner verder niks. Er was wel contact met hen, zij het oppervlakkig en over eventuele nalatenschap werd nooit gesproken. Dit is besproken met partner en die heeft paniekerig de papieren bij desbetreffende dochter op tafel gegoooid met de mededeling; ‘ Hier heb je de papieren en ik hoop dat jullie ook mij iets toe doen komen want ik heb helemaal niets..’ Op dat moment heeft de dochter (op dat moment nog emotioneel aangedaan) gezegd dat dat niet de bedoeling was en hij de papieren maar weer moest mee nemen, ze zouden het wel horen van de notaris als er wat verdeeld zou worden. Er is nooit meer wat vernomen. Nu vertelde mijn moeder ( dochter van..) dat de moeder ooit heeft verteld dat ze haar kinderen nooit iets heeft kunnen geven ( ze is in 1971 er van door gegaan met desbetreffende partner) maar ze een levensverzekering heeft afgesloten en als ze komt te overlijden dat voor hen is. Ook had ze pensioen en een koopwoning. Het is al 5 jaar geleden en onderling wordt er wel eens over gesproken of er dan werkelijk niks is achtergelaten maar niemand durft stappen te onder nemen om na te gaan hoe het nu werkelijk zit. Het contact met de partner is ook naar nulpunt en niemand durft er naar te vragen. Mijn moeder heeft mij toestemming gegeven om 1 en ander n te vragen/ uit te zoeken. Dus mijn vraag is kunnen we hier nog iets mee en waar kan ik het beste beginnen?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Uw vraag ligt op het terrein van het erfrecht. De juridische adviesrubriek behandelt geen erfrecht, vragen over testamenten, erfbelasting of problemen rond de nalatenschap e.d.
Deze rubriek is er alleen voor juridische vragen over begraven en cremeren. Zie de toelichting bij deze rubriek.

Zie de vraag Erfenis / erfrecht (lees dit eerst!) in de lijst 'Meest gestelde vragen' voor diverse tips waar u dan wel terecht kunt, zoals de Notaristelefoon en de vragen en antwoorden in de adviesrubriek Notarieel recht / erfrecht.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE