Getekend voor crematiekosten wel verzekerd maar niet zeker of erfenis aanvaard moet worden


12 maart 2012

Vraag nummer: 27723

Goedenavond,

Mijn moeder is overleden en nu kom ik erachter dat zij schulden heeft. De crematie is al achter de rug en zij was wel goed verzekerd. De verzekering dekte alle kosten. Zij was verzekerd bij de dela en ook alle uitvaartkosten zijn gemaakt bij de dela. Er komt dus geen factuur, maar dit wordt intern verrekend. Echter heb ik wel getekend akkoord bij de dela uitvaartbegeleider.

Ik moet nu nog uit laten zoeken of de erfenis positief of negatief uitvalt qua saldo. Loop ik enig risico op kosten als ik de erfenis weiger?

Alvast bedankt voor uw antwoord.

MVG Tim

Antwoord:

Geachte heer,

Uw vraag ligt op het terrein van het erfrecht.
De juridische adviesrubriek behandelt geen erfrecht, problemen rond de nalatenschap e.d.
Deze rubriek is er alleen voor juridische vragen over begraven en cremeren. Zie de toelichting bij deze rubriek.

Zie de vraag Erfenis / erfrecht (lees dit eerst!) in de lijst 'Meest gestelde vragen' voor diverse tips waar u dan wel terecht kunt, zoals de adviesrubriek Notarieel advies / erfrecht.

Zie ook de vraag Aansprakelijkheid (begrafenis regelen maar niet aansprakelijk zijn voor eventuele schulden) in de lijst van Meest gestelde vragen. En vele vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Kosten uitvaart'.

Als u een bepaalde vraag uitgebreider wilt bespreken, kunt u uw vraag ook telefonisch voorleggen aan de Notaristelefoon: 0900 - 346 93 93 (EUR 0,80 per minuut). De deskundige medewerkers (notarissen, kandidaat-notarissen en oud-notarissen) zijn op werkdagen bereikbaar van 09.00 tot 14.00 uur.

De Notaristelefoon is er voor al uw algemene vragen op diverse notariële gebieden. Over verschillende notariële onderwerpen zijn bij de Notaristelefoon brochures beschikbaar die men u kan toesturen. Voor meer gedetailleerde vragen die de Notaristelefoon niet kan beantwoorden wordt u doorverwezen naar een notaris bij u in de buurt.

Overigens kunt u altijd een notariskantoor in uw woonplaats bellen en een vraag voorleggen of een afspraak maken. Een kort (telefonisch) advies is vaak kosteloos. Adressen vindt u op internet en in het telefoonboek.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP:
Zie ook de video-adviesrubriek: Infotheek > reportages > kijkersvragen > notariële vragen (klik hier).

Zoals de vraag: Naar de notaris als iemand is overleden?


Zijn kinderen verplicht om de uitvaart van ouders te betalen?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn